2022. október 6., csütörtök
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Lenyűgöző produkcióra számíthatunk

Az Újvidéki Színház nagytermében szombaton bemutató lesz: a nagyérdemű 13 órai kezdettel Dino Mustafić vendégművész rendezésében nézheti meg Jean Genet A paravánok című előadását, amelyet vasárnap szintén ugyanebben a korai időpontban visz színre a társulat.

A produkció egyik jelenete (Fotó: Srđan Pabllo Doroški)
A produkció egyik jelenete (Fotó: Srđan Pabllo Doroški)

Venczel Valentin igazgató büszke arra, hogy az előadásban a színház egész társulata szerepel, valamint vendégművészek is. 

– Azért is választottuk ezt a darabot, mert e nehéz időszakban az egész társulatot foglalkoztatja. A bemutató nagy eredmény mind a kreatív-művészeti, mind a menedzselési munka (a finanszírozási eszközök biztosítása) szempontjából. Ezenkívül a műszaki csoport munkája is különösen jelentős a nagyon igényes, európai színvonalú színpadi elképzelés kivitelezése miatt. Ez a projektum példa arra, hogy a színházi előadás valójában kollektív cselekmény, és abban, ha mindenki a maga munkáját elvállalja és színvonalasan elvégzi, akkor nincs sem szociális, sem egészségügyi akadálya annak, hogy a színház egy új valóság megalkotója legyen.

Az előadás Jean Genet (1910–1986) francia író, drámaíró szövege alapján készült. A szerzőnek hányatott élete volt. Fiatal prostituálttól született. Pici korában örökbe fogadta egy asztalos. A gyerek jól tanult, ám gyakran kapták szökésen. Fiatalként Európa különböző városaiban csavargóként, tolvajlásból és prostitúcióból élt. A börtönben írta meg első versét és regényét.  Jean Cocteau-ra, akire a művei nagy hatást gyakoroltak, az életfogytiglani börtönbüntetésének eltörlése ügyében sikeresen fordult jeles értelmiségiekkel kegyelmi kérvénnyel a köztársasági elnökhöz. A bűnözőből íróvá lett Genet-t később Jean-Paul Sartre elemzésben méltatta.

Jean Genet A paravánokat az algíri háború (1954–1962) befejezése előtt pár hónappal írta, amikor tetőzött a terrorizmus, az arabok elleni represszió, és a francia hadsereg felbomlása. A kritikusok szerint nem a felszabadító háborúról (gyarmati rendszer ellen) íródott, hanem anarchista módon a háború szinte szürreális értelmetlenségéről.

A szöveg színpadra állítását Dino Mustafić rendező vállalta, mivel Genet legérettebb művének, és mintegy hetven éve a megírása után is időszerűnek tartja. Első alkalommal, de élvezettel dolgozott az Újvidéki Színház kiváló színészeivel, akikről azt nyilatkozta, hogy lenyűgözően énekelnek, játszanak, táncolnak a színpadon. Sok megtorpanással, szünettel született meg a monumentális előadás, érdekes fényjátékkal, különleges kosztümökkel, illetve az orientális világot felidéző zenei bejátszásokkal.