2024. április 25., csütörtök

Odaítélték a Kultúra Szikrái Díjat

A díjazottak között van Klemm József és Ladik Katalin
A Miloš Crnjanski nevét viselő Vajdasági Művelődési Központ igazgatói bizottsága csütörtöki ülésén döntött a Kultúra Szikrái Díj idei nyerteseiről. A központ négy díjat oszt ki, és Mladen Marinkov szobrász Kultúra Szikrái című szobrával, illetve emlékéremmel jutalmazza tevékenységüket a pénzbeli jutalom mellett. Az ünnepélyes átadásról és az időpontról a későbbiekben döntenek. 
A 35 évnél fiatalabb alkotó Kultúra Szikrái Díjat idén Ivana Damjanov Ilić zongoraművésznek ítélték oda, aki fiatal kora ellenére jelentős karriert tudhat maga mögött. Fellépett a hazaiak mellett a világ számos jelentős hangversenytermében Franciaországtól kezdve, Máltán át Magyarországig, és kivételes művészi megmutatkozásait több helyen díjazták. 
A multikulturalizmusért és interkulturalizmusért kijáró érmet Klemm Józsefnek, a Vajdasági RTV vezérigazgatóhelyettesének, újságírónak, publicistának és írónak ítélték oda. Az Újvidéki Rádió igazgatójaként hozzájárult ahhoz, hogy a sugárzott műsorok nyelve tízről 16-ra emelkedjen az intézményben, mely ezáltal minden rekordot megdöntött nem csak a régióban, hanem egész Európában. A nemzeti kisebbségek nyelvén működő szerkesztőségek különlegessége, hogy szerkesztési autonómiát élveznek amellett, hogy lehetőségük van a programtartalmak cseréjére is. A nyelvi sokszínűség mellett Klemm József aktívan hozzájárult a határokon túl élő szerb kisebbség tájékoztatásának javításához is, azzal, hogy műsorokat és anyagi támogatást biztosított a budapesti szerb rádióműsor megalapításához és működéséhez, de bábáskodott a Duna Rádió, a Borovo Rádió, a Pécsi, vagy a Temesvári Rádió létrejötténél is – áll többek között a központ méltatásában.
A kulturális hagyaték megőrzéséért kifejtett tevékenységéért éremben részesül Dubravka Đukanović, az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémiájának professzora, tudományos szakmunkatárs, aki számos olyan projektum részese volt munkássága 30 éve alatt, melyek kiterjedtek a Vajdaságban élő talán összes nemzet és nemzetiség kulturális hagyatékának megőrzésére. Alkotói tevékenysége kitűnik a sok- és különféleségével, valamint a konzervátori projektumokkal.
Alkotói tevéknységéért életműdíjban részesül Ladik Katalin újvidéki születésű költő, író, sokoldalú művész, aki a hetvenes évek elején már mélyen szántott az avantgárd művészeti vizeken. Számos irodalmi lap közölte munkáit, tagja volt az Újvidéki Színháznak, a legkülönfélébb színházi szerepekbe bújt bele nagy sikerrel, együttműködött világhírű rendezőkkel, mint Jancsó Miklós, Harag György, vagy Lordan Zafranović, Peter Strickland és másokkal. Színházi alkotóművészetét számos alkalommal jutalmazták. Huszonhárom könyv kötődik a nevében, ezek magyar, szerb és más nyelven jelentek meg. Alkotóművészetében egyaránt helyet kap az írott és a vizuális költészet, a vizuális művészet, a konceptuális művészet, a fotográfia, a performansz, a kísérletező zene, hangjátékok és más.