2024. április 24., szerda

Életfogytiglan az Iszlám Állam katonájának

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hasszán Farhud szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék csütörtökön első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet nem jogerős.

Hasszán Farhud az ítélet meghallgatása után (Fotó: MTI)

Hasszán Farhud az ítélet meghallgatása után (Fotó: MTI)

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt.

A tényállás szerint Hasszán Farhud 2015 májusában a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük nyilvános lefejezésben. Az eljárás adatai szerint a vádlott csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez és a katonájaként több gyilkosságban tevőlegesen részt vett, amit főként az eljárásban meghallgatott tanúk bizonyítottak.

A bíró kiemelte, hogy hasonló ügyben magyar bíróság évtizedek óta nem járt el. Az ügy különleges abból a szempontból is, hogy számos nemzetközi vonatkozása van. Külföldi az elkövetője, az áldozatai, a tanúk és a cselekmények helyszíne is, tárgyi súlya pedig nemzetközileg is kiemelkedő.

Az eljárás adatai szerint Hasszán Farhud az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, a terrorszervezet céljaival azonosult. A vádlott 2015 májusában egy szíriai város elfoglalását kapta feladatul, ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról halállistát készített, majd a város főterén egy társával a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, és erről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült, amelyet nyilvánosságra hoztak. Hassan a társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerített, hogy a kivégzést nézzék végig, valamint kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A vádlott az eljárás során tagadta bűnösségét. Az ügyész terrorizmus megállapítása és tényleges életfogytiglan kiszabása érdekében, a védelem – bizonyítottság hiányában – felmentésért fellebbezett.

Mint arról a PestiSrácok tudósítása beszámolt, a védelem álláspontja szerint nemzetközi bíróságnak kellett volna eljárnia az ügyben, a bűncselekményeket ugyanis a vád szerint egy szír állampolgár Szíriában hajtotta végre. Kelen László védőügyvéd megismételte, hogy Hasszán Farhud analfabéta, vagyontalan és műveletlen ember, ezért azt a fajta halállistát, amely a vádban szerepel, a vádlott nem írhatta le, hiszen nem tudja használni a tollat, ráadásul a listát nem is csatolta az Ügyészség a bizonyítékokhoz. Az utolsó szó jogával nem élt Hasszán Farhud.