2024. március 28., csütörtök

Kivonják az amerikai csapatok nagy részét Afganisztánból

Jóváhagyta a Pentagon az amerikai csapatok részleges kivonását Afganisztánból, két nagyobb és néhány kisebb támaszpontot azonban megtartanak az országban.

Mark Milley tábornok (Fotó: MTI/Archív)

Mark Milley tábornok (Fotó: MTI/Archív)

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a Brooking Institution rendezvényén azt is elmondta, hogy a megmaradt kontingens feladata továbbra is az afgán biztonsági erők támogatása és terrorelhárító műveletek végrehajtása lesz.

Donald Trump amerikai elnök november 17-én rendelt el csapatkivonást Afganisztánból. Ennek értelmében az Egyesült Államok január 15-ig 2500 fővel kétezerre csökkenti az országban állomásozó katonái létszámát. A döntés olyan aggodalmakat keltett a régióban, hogy a térségben elszabadulhat az erőszak és a káosz, sőt akár a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet is felbátoríthatja. Jelenleg körülbelül 4500 amerikai katona állomásozik Afganisztánban.

Folytatódhatnak a béketárgyalások

Szerdán az afgán kormány és a tálibok képviselői bejelentették, hogy előzetes megállapodást értek el a béketárgyalások folytatásáról. A béketárgyalásokat az Egyesült Államok és a tálibok közt februárban született békemegállapodás írta elő. A megállapodás végső célja pedig a külföldi katonák kivonása Afganisztánból.

2001. szeptember 11, a New York-i terrortámadások után az USA és szövetségesei csapatokat küldtek Afganisztánba. Az országot akkor a tálibok irányították, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek. Az afganisztáni háború az Egyesült Államok történetének leghosszabb fegyveres konfliktusa.