2021. július 26., hétfő

Megkerülhető a magyar–lengyel vétó

Az Európai Unió valamennyi tagállamának összefogása helyett akár 25 tagország együttműködésével is létre lehet hozni a koronavírus-világjárvány utáni helyreállítást szolgáló 750 milliárd eurós alapot – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője csütörtökön.

Manfred Weber (Fotó: eppgroup.eu)
Manfred Weber (Fotó: eppgroup.eu)

A német politikus egy Berlinben szervezett online sajtóbeszélgetésen kiemelte: „mindenkinek tudnia kell, hogy a megerősített együttműködés nevű eljárás révén nincs jogi és technikai akadálya annak, hogy 25 tagország hozza létre a hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból álló, NextGenerationEU (NGEU) nevű alapot.

„Ez ugyan politikailag nem kívánatos, de természetesen elindult már a gondolkodás arról, hogy mit lehet tenni, ha a december 10-én kezdődő EU-csúcson az ideológia a realizmus fölé kerekedik, és így nem sikerül a huszonheteknek együtt megteremteni az NGEU-t” – mondta Manfred Weber.

„Amennyiben Magyarország és Lengyelország – mint mondta – felelőtlen tevékenysége miatt nem sikerül elfogadni a költségvetést, január 1-jétől az éppen Magyarországnak és Lengyelországnak igen sok támogatást biztosító kohéziós alapokból sem lehet lehívni mind a betervezett összegeket” – érvelt a politikus.

A budapesti és a varsói vezetés által kifogásolt jogállamisági mechanizmusnak Weber szerint az célja, hogy a jogi, jogállamisági kérdéseket depolitizálják, kivonják a pártpolitikai vitákból. Ezért alakították ki a mechanizmust úgy, hogy az EP-nek ne legyen szerepe benne.

Hozzátette, hogy Németországban senkinek sem jutna eszébe az ilyen kérdéseket a Bundestagban (a szövetségi parlamentben) megvitatni, hanem mindenki menne rögtön Karlsruhéba, a szövetségi alkotmánybírósághoz.

Ilyen megoldás szükséges EU-s szinten is; az Európai Bizottság készítsen alapos elemzést, az Európai Tanács hozzon döntést, a döntéssel elégedetlen tagállam pedig forduljon az Európai Unió Bíróságához – fejtette ki.

Kijelentette: „nem Orbán Viktor elítéléséről van szó, hanem egy semleges jogállamisági mechanizmus bevezetéséről, és nem Magyarország vagy Lengyelország ellen foglalunk állást, hanem az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtó szabadsága mellett”

Mindezekkel összefüggésben arról is szólt, hogy a Fidesz EPP-tagságának ügyében döntő fontosságúak a következő órák és napok.