2021. július 26., hétfő

Az EU téli stratégiája a járvány ellen

A karácsony és a téli szünet különösen kockázatos időszak a koronavírus terjedése szempontjából. Európa több országában fogalmaztak úgy a szakértők, hogy az ünnepek idején szokásos nagy számú találkozások a járvány harmadik hullámát idézhetik elő, ezért nem szabad feloldani minden korlátozást.

Forrás: AP
Forrás: AP

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért felelős biztosa magyarázza, hogy ha meg is torpant az új fertőzések számának emelkedése több régióban, akkor sem szabad lazítani a fegyelmen, mert az esetszám gyors emelkedését okozná az elővigyázatlanság. A stagnálást nem lazításra, hanem a következő időszakra való felkészülésre kell kihasználni a biztos szerint.

Az Európai Bizottság pontokba szedte a védekezés téli stratégiáját. Minimalizálni kell a találkozások számát, tartani a távolságot, biztosítani kell a széleskörű tesztelést és az egészségügyi ellátást.

A téli szünetben a járvány megfékezésének hatékonyságát gyengítheti, hogy az Alpok hegyein osztozó országok eltérően rendelkeznek a sípályák működéséről.

A támogatás jelentene megoldást Ujhelyi István, az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke, szocialista képviselő szerint:

„A koronavírus-járvány több millió munkavállaló sorsát, élethelyzetét nehezítette meg ezekben a hónapokban. Tudjuk azt, hogy első az emberélet. Tehát ott, ahol a járványügyi helyzet nem engedheti meg, hogy megnyissák a sípályákat, elindítsák a téli szezont, ott a tagállami kormányoknak és az Európai Unió közösségének a kasszába kell nyúlni."

Az oltási stratégiát nemzeti szinten kell kialakítani és megvalósítani, de a biztonságos és hatékony vakcinákhoz való hozzáférést az egész EU-ban biztosítani kell, fogalmaz az Európai Bizottság járványügyi stratégiája.