2024. április 18., csütörtök

Ezernyolcszáz tablet az iskoláknak

Az UNICEF és az EU a szegény sorsú diákokat segíti

Branko Ružić oktatásügyi miniszter, Dejana Kostadinova, a szerbiai UNICEF igazgatónője és Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője csütörtökön megállapodást írtak alá A digitális szakadék áthidalása a szegény sorsú gyermekek érdekében elnevezésű projekt kivitelezéséről. A tabletek, internetkártyák vásárlására1,8 millió eurót fordítanak.

Branko Ružić az online sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a minisztérium és a szerb kormány számára prioritásnak tekinti azt, hogy a szegény sorsúak is részesüljenek az oktatásban, hiszen mindenkinek egyenlő joga van mindehhez. A rendkívüli állapot megszervezték a távoktatást, hogy megőrizzék az oktatási folyamatot járvány idején. Külön figyelmet fordítottak a hátrányos helyzetű diákokra, hiszen már 1650 tabletet és 2400 internetkártyát osztottak szét közöttük. Ennek köszönhetően javult a helyzet, s így már a szerbiai tanulók 96 százaléka be tudott kapcsolódni a távoktatásba.

Az oktatásügyi minisztérium és az UNICEF által készített kutatás során felmérték az említett projektum szükségességet. Ennek alapján 30 iskola kap majd 60–60 új tabletet – jelentette be a tárcavezető.

Sem Fabrizi elmondta, hogy fontos az oktatás, és az is, hogy megoldják azokat a problémákat és áthidalják azokat a nehézségeket, amelyekkel a járvány során találkoztunk. Ez egy diszkriminációellenes projekt, és megpróbálják elkerülni azt, hogy a szegény sorú gyermekeket elhanyagolják. Arra is rámutatott, hogy ez a projektum az oktatás megerősítésének érdekében tett szélesebb körű erőfeszítések része.

Dejana Kostadinova azt is hozzátette, hogy a koronavírus-járvány és az iskolák bezárása világszerte 1,6 milliárd gyermeket érintett, Szerbiában pedig 1,25 millió tanulót. Szerbiában az volt a legfigyelemreméltóbb, hogy az ország egyik napról a másikra tért át a távoktatásra, vagyis a digitális platformok és az online kommunikáció használatára. A járvány elmélyítette a szociális különbségeket az emberek között. Szerinte ki kell használni az alkalmat arra, hogy csökkentsék a digitális szakadékot, és lehetővé tegyék minden gyermek számára, hogy megfelelő oktatásban részesüljenek. Mint kiemelte, az UNICEF segíteni fog a digitális könyvtárak létrehozásában is.