2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Rendkívüli helyzet Zomborban is

November utolsó napján a zombori Közegészségügyi Intézet javaslatot tett a városi válságstábnak a rendkívüli helyzet bevezetésére, tekintettel a koronavírusos megbetegedések számának jelentős növekedése miatt. A javaslat a városi válságtörzs sürgősségi eljárással összehívott elektronikus ülése elé került, és a polgármester, a válságtörzs elnöke nyomban kihirdette a rendkívüli helyzetet a város teljes területén, vagyis a környező falvakban is.

A rendelet azonnal hatályba is lépett.

A fertőzések és a megbetegedések növekvő számáról az égvilágon semmit sem lehet megtudni. Ha a Közkórház időnként nem közölné a munkaszervezésről szóló információkat, úgy tűnhetne, hogy Zombort elkerülte a SARS-CoV–2 vírus. A Közegészségügyi Intézet honlapján egy szó sem esik a fertőzésről, kivéve egy értesítést, hogy elektronikus úton is lehet időpontot kérni a PCR-teszt elvégzéséhez. Ez az információ azzal kezdődik, hogy „mától”, vagyis kideríthetetlen, mikor került a honlapra, előtte viszont október 20-ai dátummal jelent meg egy hír utoljára, aminek köze sincs a vírushoz. A Közkórház legutóbb november 15-én számolt be a járványhelyzet számadatairól. A rendkívüli helyzet meghirdetésének napján viszont közölte, hogy a tüdőosztályt is COVID-részleggé minősítették, mint korábban a belgyógyászatot, a tüdőbetegeket pedig áthelyezték a sebészeti részleg harmadik emeletére.

Arról, hogy mi újat jelent a zomboriak számára a rendkívüli helyzet kihirdetése, a rendeletből semmi sem derül ki, mindössze annyi, hogy a válságtörzs korábban meghozott intézkedései továbbra is érvényben maradnak.