2024. március 28., csütörtök

Félnapos várakozás a COVID-rendelőben?

Az Újvidék Egészségház igazgatója szerint 2 óra alatt sorra jutunk

Az utóbbi napokban több internetes hírmegosztó felületen és közösségi honlapon is megjelentek olyan hozzászólások, amelyek megfogalmazói arra panaszkodnak, hogy 10-12, sőt még ennél is több órát kellett sorban állniuk, mielőtt az újtelepi COVID-rendelőben átvizsgálták volna őket. Az Újvidék Egészségházban tagadják ezt, azt állítják, hogy az említettnél jóval rövidebb idő alatt sorra kerülnek azok, akik a COVID-fertőzés tüneteivel érkeztek ide. A 021.rs összefoglalója szerint a Facebookra feltett, vonatkozó kommentekből leszűrhető, hogy az átlagos várakozási idő ebben az egészségügyi intézményben nagyjából negyed nap. Veselin Bojat, az Újvidék Egészségház igazgatója ennek a hírportálnak elmondta, hogy a vizsgálatokat folyamatosan végzik éjjel is és nappal is, valamint tudomása szerint a várakozási idő nem tart tovább 2 óra hosszánál. Az egészségház dolgozói igyekeznek minél rövidebb idő alatt elvégezni a teendőket, de az új betegek érkezése túl tömeges. Kedd délelőttől szerda délelőttig 1236 pácienst vizsgáltak meg itt, javarészt új betegeket, közülük 864-et kedden 7 és 19 óra között, a többieket pedig a szerda éjjel. 546 megvizsgált személyt COVID–19 tesztelésre küldtek, 755 mintát vettek tőlük, 331 beteget átküldtek a röntgen osztályra. Bojat igazgató úgy véli, hogy a közösségi honlapokon javarészt lejárató és rosszindulatú hozzászólások látnak napvilágot, és hogy az országban sehol máshol nincs még egy ekkora COVID-rendelő, amelyik 0-24 óráig nyitva van. 125-en dolgoznak itt, mind orvosok, mind ápolószemélyzet, emellett még 50-en, de lehet, hogy 60-an is külső munkatársként gondoskodnak az itt folyó tevékenység zavartalan lebonyolításáról – ők hozzák és viszik a nélkülözhetetlen felszerelést és a fogyóanyagot. – Hogy várni kell-e a sorra jutásra? Persze, nagyjából két órát, de nem hiszek abban, hogy 5-6, esetleg 9 órát kellene várni. Ha ez igaz lenne, akkor az imént említett 1236 páciensnek már napokkal korábban be kellett volna állnia a sorba, és csak most jutottak volna az orvosok elé – magyarázta az igazgató.

Elmondta azt is, hogy folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek meggyorsítják a munka menetét, a programozókkal közösen igyekeznek kidolgozni azt a rendszert, amely a kiválasztott orvos számára lehetővé teszi a karantén megszüntetését, és amelynek köszönhetően a kigyógyult pácienseknek nem kellene többé személyesen jelentkezniük vagy telefonálniuk. Ez valamelyest csökkentené a várakozási időt, noha már most külön sorokban várakoznak az új betegek, az ellenőrzésre érkezők és a gyógyultak. Veselni Bojat büszke a személyzetre, hiszen már hónapok óta szünet nélkül dolgoznak, nyomás alatt, miközben nem panaszkodnak, nem kérik felmentésüket, és nem akarnak szabadságra menni.

Az Újvidék Egészségház COVID-rendelőjében mostanáig 45.000 személyt vizsgáltak meg, 36 ezer mintát vettek tőlük, és mindezt a káderhiány ellenére – 130 alkalmazottjuk ugyanis betegszabadságon van. n szb

Újvidéken csak az újtelepi egészségházban fogadják a koronavírusos betegeket. Azok, akik COVID-gyanús tünetekkel terveznek orvoshoz fordulni, ezt csak ebben az egészségügyi intézményben tehetik meg a fertőzésveszély elkerülésének érdekében, a rendelőközpont telefonszámai: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.