2024. április 24., szerda

A Petőfi-brigádra emlékeztek

Hetvenhat évvel ezelőtt Topolya központjából indult el a harctérre a Petőfi-brigád. Erre az eseményre emlékezve a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Topolyai Szervezete rendezésében Topolyán megkoszorúzták a Petőfi-brigád emléktábláját, amelyen a következő szöveg áll: ,,Erről a helyről indult el a Petőfi brigád 1944. november 28-án.”

Mint ismeretes, mindössze alig egy hónap alatt megalakult a brigád. A tizenhét évesnél fiatalabbakat és az ötven évesnél idősebbeket nem engedték ki a frontra. A Petőfi Sándor I. Zászlóaljat 560-an alkották, csak Topolyáról 530 személy jelentkezett. Az indulást november 28-ára, szerdai napra tűzték ki. Topolyán csatlakoztak még a bajsaiak, a csantavériek, a kishegyesiek, a bánátiak és mások, úgyhogy a brigád megalakulására már 1200 önkéntes sorakozott fel.

– Mi hagyományosan minden évben megkoszorúzzuk ezt az emléktáblát – mondta Oláh Antal, a topolyai szervezet vezetője – Úgy gondoljuk, hogy nem szabad elfelejtenünk azokat az embereket, akik a Petőfi-brigádban harcoltak. Sok topolyai polgár külön megkért bennünket, hogy őrizzük meg ezt a hagyományt – hangsúlyozta Oláh.