2024. április 19., péntek

Óvatosan optimista költségvetés

Kiss Igor értékelte az óbecsei községi képviselő-testület első száz napját

Ahogy Vajdaság-szerte, úgy Óbecsén is augusztus 21-én alakult meg az új hatalom. Száz nap alatt öt ülésen 112 döntést hozott meg az új összetételű községi képviselő-testület Óbecsén. Az eddigi munkát és a koalíciós együttműködést tegnap sajtótájékoztatón értékelte Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke.

– A legtöbbször káderügyi kérdések szerepeltek napirenden, de költségvetés-módosításról és az állami földek bérbeadásáról szóló programról is szavaztunk. Hétfőn 48 pont szerepelt a napirenden, ez szokatlanul sok volt – összegezte az eddigi munkát a testület elnöke.

A községi képviselő-testületben 20 képviselője van a Szerb Haladó Pártnak, 11 a Vajdasági Magyar Szövetségnek, kettő a Szerbiai Királyságért Megújhódási Mozgalomnak, kettő a Szerb Szocialista Pártnak és egy a Vajdasági Frontnak – a szocialistákon kívül mindegyik párt tagja lett a hatalmi koalíciónak. Kiss Igor szerint a Szerb Haladó Párttal már korábban kialakított koalíciós együttműködést sikerült új alapokra helyezni, és augusztus 21-e óta a kölcsönös tisztelet és a párbeszéd jellemzi ezt a koalíciót.

– A polgármesterrel napi kapcsolatban vagyunk, az összes döntés konszenzussal születik. Természetesen a viták jelen vannak, de a politikában miért ne lennének jelen a viták? A politika művészete és a jó kapcsolatunk titka abban rejlik, hogy ezeket a vitákat civilizált módon tudjuk rendezni, és a döntések már egyetértésben születnek meg – jelentette ki Kiss Igor.

A testület legközelebb várhatóan a hónap közepén ülésezik majd, amikor a jövő évi költségvetés lesz napirenden.

– A 2021-es költségvetésünket én úgy jellemezném, hogy óvatosan optimista: vissza kell fogni a kiadásokat, hiszen a járványhelyzet január elseje után is érezteti majd a hatását a gazdaságon és a társadalomban, és kihat a költségvetésre is. Mi továbbra is fejlesztésekben gondolkodunk, de ezek megvalósítására főleg tartományi, köztársasági és külföldi forrásokat fogunk keresni – mondta a községi képviselő-testület elnöke.