2024. április 19., péntek

Megújul a törökkanizsai általános iskola

A kétszázhatvanötmillió dinár összértékű a munkálatok a következő tanév kezdetére fejeződnek be

A törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola oroszlámosi épülete után, amely tavaly hatvanmillió dinárból újult meg, megkezdődtek a törökkanizsai központi épület kétszázhatvanötmillió dinár összértékű felújítási munkálatai is, amelyek a tervek szerint a következő tanév kezdetére fejeződnek be, az oda járó diákok számára addig szerbkeresztúri, illetve az oroszlámosi iskolaépületben szervezik meg a tanítást – tudtuk meg Svetlana Tamaši Jevtićtől, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános igazgatónőjétől, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is zökkenőmentesen folynak a munkálatok.

– A törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolához a központi épület mellett négy kihelyezett tagozat tartozik, a szerbkeresztúri, a gyálai, az oroszlámosi és a majdányi. Jelenleg ötvenhat tagozaton folyik a munka, Törökkanizsán négyszázhatvan diák jár az iskolába, Szerbkeresztúron százhúsz, Oroszlámoson és Majdányon száztizenegy, Gyálán pedig tizenhat tanulónk van. Az iskolánk szívesen bekapcsolódik különféle projektumokba, a diákjaink pedig gyakran vesznek részt különféle versenyeken és pályázatokon, amelyeken rendre eredményesen szerepelnek. Jelenleg is folyamatban van a Színvonalas oktatást mindenkinek! elnevezésű projektum, amelynek keretében az oktatáshoz azonos feltételek mellett való hozzáférés jogát kívánjuk népszerűsíteni, ezenkívül fontosnak tartjuk az integrált oktatás lehetőségének megteremtését, aminek jegyében jelenleg hetvenkét olyan tanulónk van, aki inkluzív oktatásban részesül.

Külön köszönettel tartozunk a helyi önkormányzatnak és a szerb kormány beruházásokkal foglalkozó irodájának, amiért lehetővé tették számunkra két iskolaépületünknek a felújítását. Így tavaly hatvanmillió dinárból megújult az oroszlámosi iskolaépület, idén pedig kétszázhatvanötmillió dinárból a törökkanizsai központi épület, amelynek esetében terveink szerint a következő tanév kezdetére fejeződnek be a felújítási munkálatok. Addig az ide járó diákjaink számára a szerbkeresztúri, illetve az oroszlámosi iskolaépületben szerveztük meg a tanítást. Az utaztatásukat az önkormányzat segítségével biztosítjuk. Nagyon örülünk annak is, hogy Majdányon sikerült megtartanunk az iskolát, ott az idei tanévtől egy váltásban folyik a munka, és ez lehetőséget kínál arra, hogy az órák utáni időszakban is támogatást nyújtsunk a diákok számára a tanulásban – hangsúlyozta Svetlana Tamaši Jevtić, hozzátéve, a törökkanizsai központi épületben a padlótól a tetőig minden megújul.

– Elsőként a hidroizolációs munkálatok elvégzésére kerül sor, majd felújítjuk a padlózatot, amelyet szeretnénk parkettával borítani. Megújul az épület teljes elektromos hálózata, ami lehetővé teszi több világítótest, illetve csatlakozó elhelyezését, szeretnénk az egész iskola terültén internet-hozzáférést biztosítani, ami lehetővé tenné majd számunkra a legkorszerűbb oktatási módszerek és technikai eszközök alkalmazását, ez ugyanis napjainkban már a legkisebbek számára is nélkülözhetetlen.

A tornaterem is megújul, ott is elvégezzük a hidroizolációs munkálatokat, a padlózat új parkettaburkolatot kap, megújul a tetőszerkezet, egy korszerű berendezés segítségével megoldjuk a terem fűtését és szellőzését is. Ezenkívül sor kerül a nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére, az irodák befejezésére, valamint az iskola körüli terület rendezésére is, amelynek egyik részén játszóteret, a másik részén pedig sportolásra alkalmas területet alakítunk ki, háromszáz-négyszáz fős lelátóval – magyarázta az igazgatónő, aki a járványügyi helyzet miatt foganatosított intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, a diákok, a pedagógusok és a kisegítő személyzet biztonságának szavatolása érdekében minden szükséges előírást betartanak.

– Az iskolaépületek bejáratánál kötelező lázmérést és fertőtlenítést végzünk, a diákok a tanítás ideje alatt maszkot viselnek, a magas kockázati faktorúak csoportjába tartozó pedagógusok arcpajzzsal is rendelkeznek, csakúgy mint azok a diákok, akik számára ez nélkülözhetetlen. A Magyar Nemzeti Tanács jelentős mennyiségű arcmaszkot és fertőtlenítőszert biztosított az intézményünk számára, amiért rendkívül hálásak vagyunk nekik, hiszen a kívülről érkező segítségnek és az általunk foganatosított intézkedéseknek köszönhetően az eddigiekben mind az iskolai munka, mind az online oktatás zökkenőmentes volt, és abban bízunk, hogy ez a jövőben is így marad – fogalmazott a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónője.