2024. április 20., szombat

Fejlesztési támogatás az iskolának

Használhatatlan a kishegyesi általános iskola galériája

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola egy komoly problémával szembesült a nyáron. Az iskola galériája beázott és jelentős károk keletkeztek a tetőszerkezetében. Fülöp Valentin, a kishegyesi iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a galéria helyisége használhatatlanná vált, ami komoly gondot okoz.

– A nyár folyamán jelentkezett ez a probléma az iskola galériájának tetőszerkezetével. Az történt, hogy a galéria beázott és használhatatlanná vált. Ebben a helyiségben egyrészt a Topolyai Zeneiskola tanárai tartanak órákat a mi diákjainknak, akik egyben a zeneiskola diákjai is. Emellett különböző rendezvényeket is szoktunk tartani a galériában, és ezért nagy probléma az, hogy jelenleg nem tudjuk használni a helyiséget. Megvizsgáltattuk a tetőszerkezetet és arra jutottunk, hogy le kell cserélni az egészet. Tudni kell, hogy ezen az épületrészen az eredeti, 1956-ban felrakott tető van, noha az épület többi részén már 20 éve lecserélték – mondta el az igazgató, majd azzal folytatta, hogy az iskola első lépésként az önkormányzathoz fordult segítségért. Az önkormányzat illetékesei felmérték a helyzetet és megállapították, hogy ez akkora beruházást igényel, amely bőven meghaladja az önkormányzat lehetőségeit.

– Amikor kiderült, hogy mekkora költségekkel jár a felújítás, akkor a tartományhoz fordultunk segítségért. Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő volt az, aki felkarolta az ügyünket, és végül a tartományi költségvetés tartalékaiból sikerült pénzt biztosítani a tetőszerkezet javítására, illetve a tervdokumentáció kidolgozására – számolt be Fülöp Valentin, majd arról is szólt, hogy ebből az összegből a teljes tetőszerkezetet le fogják cserélni. Emellett a belső festési munkálatokat is elvégzik, mivel beázás ezt is megrongálta. A galériában lévő két falfestmény szerencsére nem sérült meg, így megmaradnak eredeti formájukban. Az igazgató végezetül arról is szólt, hogy a felújítási munkálatokat tavaszra tervezik.

A beázás a galéria mellett egy tantermet és az ott lévő mellékhelyiségeket is érintette – mondta el lapunknak Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, majd arról is szólt, hogy a felújításra külön forrásból biztosítottak eszközöket.

– A tervező számításai alapján a tetőszerkezet cseréjére 2,8 millió dinárra van szükség, ami miatt a kishegyesi önkormányzat nem tudja megoldani ezt a problémát. Ekkor keresett meg engemet a helyi vezetőség és az iskolaigazgató, hogy vigyem tartományi szintre a problémát. Az új összetételű tartományi oktatási titkárság elé tártam ezt az ügyet, és pozitív elbírálásban részesült, akárcsak a hasonló helyzetben lévő bajsai, pancsovai és óbecsei iskolák ügye. Tudni kell, hogy az idén, a járványhelyzet miatt, nem irányoztak elő nagyobb összegeket az iskolák felújítására. Épp ezért ezekre a halaszthatatlan munkálatokra a pénzt a tartományi kormány irányozta elő, a költségvetési tartalékokból, összesen mintegy 16 millió dinárt – mondta el a képviselő, majd arról is szólt, hogy tartományi oktatási titkárságnál már a korábbi évékben is komoly támogatásokért lobbiztak a község iskolái számára. Példaként a bácsfeketehegyi általános iskola gázfűtésének kiépítését és a kishegyesi iskola mellékhelyiségeinek felújítását említette.

Kovács Károly végezetül arról is szólt, hogy nagyon fontos, hogy mind a tartományi képviseleten, mind a tartományi titkárságokon keresztül képviselik a vajdasági magyarokat. Az erős érdekképviseletnek köszönhetően tudtak olyan sikeresen harcolni a magyar vonatkozású iskolákért is. Az elmúlt négy évben mintegy egymilliárd dinárt fordítottak 200 iskola felújítására a tartomány területén. A folytonosság jegyében a tartomány a jövő év elején ismét ír ki pályázatokat ilyen célra – mondta el a képviselő.