2024. április 24., szerda
FÉRFI EB-SELEJTEZŐ

Kokoškov fellélegezhet

Véget ért a 2022-re halasztott férfi Európa-bajnokság selejtezős sorozatának második ablaka. Az E csoportban, ezúttal az Espooban berendezett minibuborékban szereplő szerbek a Svájc elleni sokkoló vereség után győzelmi kényszerben léptek pályára a finnek ellen. Igor Kokoškov legénysége ez alkalommal végig kézben tartotta a mérkőzést, a Sasok 17:7-es első negyeddel nyitottak, majd folyamatosan kényelmes, tíz pont körüli előnnyel vezettek, a győzelem pedig a hajrában sem került veszélybe. A meccs legjobbja Danilo Anđušić (19) volt. Szerbiának az utolsó két mérkőzésből egyet kell nyernie, hogy matematikailag is biztosítsa részvételét a német–cseh–grúz–olasz rendezésű tornán.

Nem lehet szó nélkül elmenni egy minket nem érintő csoport egyik eredménye mellett. Az A kvartettben a korábban kétszer is botló spanyolok ezen a szinten ritkán látott verést adtak a románoknak, 94:41-re nyertek úgy, hogy az utolsó negyedet 36:8-cal hozták le.

Az utolsó kvalifikációs ablakot februárban rendezik, Magyarország ekkor pótolja a most fertőzések miatt elmaradt meccseit.

Eredmények, 4. forduló, A csoport: Izrael–Lengyelország 78:72, Spanyolország–Románia 94:41. A csoport állása: Izrael 8, Lengyelország és Spanyolország 6, Románia 4 pont. B csoport: Oroszország–Olaszország 66:70. A csoport állása: Olaszország (–1) és Oroszország 6, Észtország (–1) 4, Észak-Macedónia (–2) 2 pont. E csoport: Svájc–Grúzia 84:91, Szerbia–Finnország 75:66. A csoport állása: Grúzia 8, Szerbia 6, Finnország és Svájc 5 pont. F csoport: Ukrajna–Ausztria 70:67. A csoport állása: Szlovénia 7, Ukrajna 6, Magyarország (–2) és Ausztria 4 pont.