2024. április 25., csütörtök
SPORTHÍREK

A szerbek még nem utazhatnak

KÉZILABDA

A tervek szerint Szerbia női válogatottja tegnap utazott volna el Dániába, a december 3. és 20. között esedékes Európa-bajnokság színhelyére, ám hétfőn kiderült, a küldöttség néhány tagjának pozitív a legutóbbi koronavírustesztje, így az utazást csütörtökre halasztották. A szerb szövetség honlapjának közleménye nem tér ki rá, kik a fertőzöttek, egyelőre nem tudni, hogy játékosokról, a stábtagokról, illetve a kísérőszemélyzetről van-e szó. A válogatottat újabb tesztelésnek vetették alá, ennek eredményétől függ, hogy kik utazhatnak csütörtökön. A csapat az új időpontig a hazai labdarúgó-szövetség ópázovai edzőközpontjában marad, ahol az elmúlt két hétben is edzőtáborozott. A szerbek első mérkőzése pénteken esedékes, 20.30-tól játszanak a világbajnok Hollandiával.

Musztafa: Nem lehet hiba Egyiptomban

Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egyiptomi elnöke szerint nem követhetnek el hibát januárban, a hazájában sorra kerülő férfi világbajnokság során. A 76 éves sportvezető erről a Mannheimer Morgen című lapnak nyilatkozott, miután többen, így neves játékosok is felvetették, hogy a járvány miatt el kellene halasztani a vb-t. Musztafa ugyanakkor jelezte, megfelelőnek tartja a vb-re hozott szigorú egészségügyi szabályokat. „A játékosokon már a repülőtéren, érkezéskor antigéntesztet végeznek, ezt a szállodában egy PCR-teszt követi” – mondta az elnök, hozzátéve, a résztvevőket 72 óránként újra tesztelik majd, és a hotel személyzete is része lesz a vb-re létrehozott buboréknak.

A tornát – amelynek mezőnye első alkalommal lesz 32 csapatos – január 13. és 31. között rendezik négy egyiptomi városban.

ÚSZÁS

Szilágyi kihagyja Tokiót

Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszó hétfőn bejelentette, hogy jövő nyárig nem versenyez, és a tokiói olimpián sem indul. „Azt szokták mondani, emberből vagyunk. Egy gépnek nincsenek érzései, nekem vannak. Időt kértem és kaptam a Fraditól, amiért nem győzök elég hálásnak lenni” – nyilatkozta klubja, az FTC honlapján a 24 éves sportoló. Szilágyi hangsúlyozta, nem vonult vissza, nem hagyta abba az úszást, de muszáj a testével és a lelkével törődnie. „Fiatal vagyok, lehetek még ismét bajnok, érhetek el nagyszerű eredményeket. És szeretnék is elérni” – szögezte le. Hozzáfűzte, az lebeg a szeme előtt, hogy a 2024-es párizsi olimpián ereje teljében legyen. „Nem adtam fel az álmaimat, csak össze akarom szedni magamat ahhoz, hogy úgy tudjak edzeni és versenyezni, ahogy az a korábbi eredményeimhez méltó” – nyilatkozta.

NOB

Bach az egyetlen elnökjelölt

A szervezetet jelenleg vezető Thomas Bach az egyetlen jelölt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöki posztjára. A NOB tegnap a honlapján számolt be arról, hogy a 66 éves német sportvezetőnek nem lesz kihívója a jövő márciusi, athéni tisztújító kongresszuson, újraválasztása így csak formalitásnak tűnik. A vívásban az 1976-os olimpián csapatban aranyérmes Bach 2013 óta vezeti a NOB-ot, újabb hivatali ideje a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia után kezdődik, és 2025-ig tart majd.

ATLÉTIKA

Új vezető, új remények

Pjotr Ivanovot választotta elnökének az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) abban a reményben, hogy az új vezetővel sikerül elérni a honi szövetség felfüggesztésének törlését, és ezáltal az orosz atléták részt vehetnek a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián. Az orosz állami vasúttársaság ügyvezető igazgatójaként tevékenykedő Ivanov – aki 2016 óta az Orosz Triatlonszövetség első embere is – 56-ot gyűjtött be a megszerezhető 73 voksból. Az új elnök legsürgetőbb feladata a doppingellenes reformfolyamat javítása lesz, ugyanis a sportági világszövetség (WA) szeptember végén március 1-jéig adott erre haladékot Oroszországnak.

A WA még 2015 novemberében függesztette fel Oroszország tagságát, miután igazoltnak látta, hogy az orosz sportban államilag irányított doppingolás folyik.