2024. március 28., csütörtök

Húsz év alatti hegedűsöket várnak

Február közepéig lehet jelentkezni a közép-kelet-európai Hubay Jenő-versenyre

Február 15-ig lehet jelentkezni a húszévesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész generáció számára meghirdetett Hubay Jenő Hegedűversenyre. A megmérettetésre 2021. április 8. és 11. között kerül sor a miskolci Zenepalotában.

A négy korcsoportban kiírt verseny zsűrijében a térség valamennyi országából helyet kap egy rangos hegedűművész vagy hegedűtanár. A verseny döntősei meghívást kapnak a IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre.
A Hubay Jenő Hegedűversenyt 2020-ban alapította a Fesztivál Akadémia két művészeti vezetője, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, húszévesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész-generáció számára. A versenyre a Magyarországgal szomszédos országok, valamint a Visegrádi Négyek országainak 20 év alatti hegedűsei jelentkezhetnek.
A négy korcsoportban meghirdetett verseny zsűrijében a térség valamennyi országából helyet kap egy rangos hegedűművész vagy hegedűtanár, Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa képviseli. A zsűri elnöki tisztét a legendás, ukrán származású osztrák hegedűművész, Boris Kuschnir, a Bécsi Konzervatórium és a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora tölti be. A hegedűverseny a kétévente megrendezett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny „előszobája”, a Hubay-verseny döntősei automatikus meghívást kapnak a 2021. július 7. és 17. között megvalósuló IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre.
A 8500 € összdíjazású Hubay Jenő Hegedűverseny a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetével együttműködésben valósul meg, jelentkezni 2021. február 15-ig a www.fesztivalakademia.hu honlapon található online jelentkezési lap kitöltésével, önéletrajzzal és szaktanári ajánlással lehet. Az 1. korcsoport kivételével kétfordulós versenyen egy szabadon választott és egy kötelező művel kell szerepelni.
Részletek a https://fesztivalakademia.hu/hubay-jeno-hegeduverseny/ címen.