2024. március 29., péntek

Online lehet megnézni a Lidérc úr című animációt

Online lehet megnézni Tóth Luca Lidérc úr című animációját a Nowness oldalán. A kisfilm egy szürreális kamarajáték, mely egy „kísértetjárta”, klausztrofób térben játszódik. A Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújik ki. A számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a férfival, akihez gyorsan elkezd kötődni –olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A csaknem 20 perces film magyar–francia koprodukcióban készült a Boddah (producerek: Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor) és a Sacrebleu (producer: Ron Dyens) együttműködésében, a zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök pedig Lukács Péter Benjámin volt. A film vizuális világát és az animáció nagy részét Tóth Luca alkotta.

A Lidérc úr a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált 2019-ben, azóta mintegy 90 fesztiválon szerepelt és 12 díjat nyert.

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett, mesterszakos tanulmányait pedig a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta. A kíváncsiság kora (2013) című diplomafilmje az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomamunkák közül a zsűri különdíját nyerte el.