2024. április 19., péntek

Koronavírus: idén máshogy készül a világ az ünnepekre

Olaszország:

Kevesebbet költöttek ajándékokra és többet karácsonyi dekorációra idén az olaszok, mint a korábbi években. Az ország covid karácsonyra készül, és ez meglátszik az idei költéseiken is.

„ Idén az emberek lerohantak minket a karácsonyi dekorációkért, valószínűleg azért, mert félnek egy újabb karanténtól, vagy azért mert szükségük van arra, hogy érezzék az ünnep melegségét és szépségét.” – meséli Valentina Bigelli a Vertecchi üzlet karácsonyi részlegének vezetője

Olaszországban azért, hogy be lehessen tartani a vevők között a biztonságos távolságot, és ne legyen egyszerre sok ember egy helyen, engedélyezték az üzleteknek, hogy tovább maradjanak nyitva.

 Horvátország:

Horvátországban a rekord magas esetszámok miatt újabb szigorításokat léptettek életbe. Szombattól bezárnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, és csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet belépni az országba.

Az országban egy nap alatt majdnem 3000 új fertőzöttet regisztráltak. Pozitív lett Andrej Plenković miniszterelnök koronavírus tesztje is.

Oroszország:

Oroszországban meghaladta a 40 ezret a járvány áldozatainak száma. Az orosz tisztifőorvos szerint lassul a járvány terjedése, de a korlátozó intézkedések még maradnak. Ezért a kluboknak, bároknak és éttermeknek este 11-kor be kell zárniuk.

Oroszországban az újonnan kimutatott fertőzések 40 százaléka Moszkvára és Szentpétervárra esik.

Szergej Sobjanin, Moszkva polgármestere elmondta, hogy hamarosan nagyszabású koronavírus elleni oltást indítanak.

Moszkvában mintegy 300 oltási állomást hoztak létre és felállítottak egy elektronikus információs rendszert az emberek oltási információinak nyilvántartására.

A moszkvai lakosok bizakodóak és sokan úgy vélik, hogy a tömeges oltást követően a járvány hatékonyan kezelhető lesz.