2024. március 29., péntek

Kell a REM vagy nem?

A parlamenti képviselők szerint a médiatörvényeket össze kell hangolni a médiastratégiával

A köztársasági képviselőház napirendjén szerdán az Energetikai Ügynökség, illetve az Elektronikus Médiát Szabályozó Testület (REM) 2021. évre vonatkozó pénzügyi terve, valamint az Értékpapír-bizottság idei pénzügyi tervének módosítása szerepelt. A vita során egyrészt arra mutattak rá a képviselők, hogy a szabályzó testületeknek fontos szerep jut a törvények betartatásában, szociális érdeket is szolgálnak, másrészt a hatalmi párt képviselői azt is taglalták, hogy a parlament által alapított független szabályzó testületek csupán a civil szféra foglalkoztatását szolgálják. Szerintük az ellenőrző és szabályozó fukciót vissza kell adni az arra illetékes szervnek, a parlamentnek.

A parlament (Fotó: Miklós Hajnalka)

A parlament (Fotó: Miklós Hajnalka)

Aleksandra Tomić, a parlament pénzügyi bizottságának elnöke, a Szerb Haladó Párt (SZHP) képviselője ismertetve a napirendi pontokat, rámutatott arra, hogy az Energetikai Ügynökség a certifikátumok kiadásából és a piacon részt vevő felhasználók licencéből begyűjtött összegből, valamint a regulátori díjakból szervezi meg működését. Jövőre 220 millió dinárra számítanak, ami csupán 1 százalékkal több, mint amennyivel ebben az évben terveztek.

A REM jövő évi pénzügyi terve kapcsán kiemelte, ők 313 millió dinárra számítanak, és az összeg nagy hányadát a televízió- és rádiószolgáltatóktól, a kábeltelevízió-szolgáltatóktól, valamint a televíziós szolgáltatásokból valósítanának meg. Mint ahogy a többi testület, a tervezett összeg nagy részét, mintegy 250 millió dinárt, a REM a testületben dolgozók fizetésére fordítja, bizonyos összeget a nemzetközi szervezetek tagsági díjaira, illetve különböző alkalmi szerződések megvalósítására.

A REM munkája váltotta ki a legtöbb hozzáaszólást. Egyrészt Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) képviselője arra emlékeztette képviselőtársait, hogy 2009-ben ők a köztájékoztatási törvény ellen szavaztak, ugyanis véleményük szerint minden médiaháznak szabad érvényesülési lehetőséget kell nyújtani. Az érvényben levő törvénnyel csupán nyomást gyakorolnak az oknyomozó újságírásra, az SZSZP nem kíván beleavatkozni egyik médiaház szerkesztéspolitikájába sem.

Az SZHP képviselői közül többen is említették az N1 televíziót, amelynek az anyavállalata külföldön van bejegyezve, és külföldi támogatást kap ahhoz, hogy „támadja” a jelenlegi hatalmat, illetve támogassa az ellenzéket, ahogy ezt a Nova S televízió teszi.

Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés Pártj képviselője pedig arra mutatott rá, hogy a testület nem jár el egyformán hasonló vagy azonos esetekben, és a televíziók iránt is kettős mércét alkalmaz.

Nataša Mihajlović Vacić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselője amondó volt, hogy a REM tanácstagjainak függetleneknek kell lenniük, senki sem képviselhet saját véleményt a testületet képviselve. Hangsúlyozta, a közeljövőben a médiatörvényeket össze kell hangolni  a médiastratégiával.

Vladimir Đukanović, az SZHP képviselője impulzív felszólalásában annak a véleményének adott hangot, hogy minden független szabályzó testületet meg kellene szüntetni, hiszen a parlamentnek szabályzó és ellenzőrző hatásköre is van, teljesen felesleges a működésük. Majd a REM-hez szegezte kérdését, szabályozta-e azt is, hogy a koronavírus-járvány kapcsán ne történjen folyamatos megfélemlítés az országos frekvenciával rendelkező televíziókban.

Aleksandar Tomić válaszolva párttársának elmondta, fontos témát nyitott meg, mégis a jelenlegi hatalom a korábbi rezsim téves lépéseit, köztük a regulációs testületek megalakítását és működését próbálja helyretenni, és az állami intézményeknek visszaadni a hatásköreiket.

Az Értékpapír-bizottság pénzügyi tervének módosítása kapcsán Tomić elmondta, hogy tavaly ez a bizottság az új törvények hatályba lépésével új hatásköröket kapott, ami után 6 millió dináros vesztesége keletkezett, de azt pótolni tudta a korábbi megtakarításából. Az idén a tervezett összeg jelentős részét felhasználták, mintegy egymillió dinár maradt felhasználatlanul.

Snežana Paunović, az SZSZP képviselője hangsúlyozta, talán ez a bizottság az egyik legfontosabb szabályozó testület, hiszen a tőkepiac mozgását, alakulását követi, illetve a beruházók védelmét biztosítja, odafigyel arra, hogy ne alakuljon ki monopol a piacon.

Majd ő is a REM munkájával folytatta. Szerinte a REM-nek hatással kellene lennie arra, hogy az országos frekvenciával rendelkező televíziók színvonalas oktató, gyermekeknek és fiataloknak szóló műsorokat is sugározzanak, hogy a fiatalok ne a rossz példákból merítsenek és állítsanak maguk elé hamis ideálokat.