2024. március 29., péntek

Elméletileg 2025-ig bejuthatunk az EU-ba

A gyakorlatban nem ártana erősíteni a jogállamiságot és megoldani a koszovói kérdést

Brüsszel azt várja el Belgrádtól, hogy a politikusok a kijelentéseikben is egyértelműen állást foglaljanak és az Európai Unióról Szerbia legfőbb partnereként beszéljenek – nyilatkozta a Miniszterek Tanácsa által megfogalmazott állásfoglalás-tervezet szövege kapcsán a Beta hírügynökségnek Jelica Minić, a Szerbiai Európai Mozgalom szervezet elnöke. Az előkészített dokumentumot a tervek szerint december 8-án fogadják el. Elmondása szerint az EU konkrét eredményeket vár el a régió országaitól, mindenekelőtt azt, hogy sürgősen kezdjenek hozzá az alapvető reformok végrehajtásához, hogy előrelépést érjenek el a jogállamiság megvalósításának, a demokratikus intézményrendszer megerősítésének, az államigazgatás fejlesztésének, valamint a gazdasági kritériumok teljesítésének a területén. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Szerbiától mit vár el a Miniszterek Tanácsa az integráció folytatása érdekében, Minić elmondta, elsősorban a jogállamisággal kapcsolatos elvárások teljesítését, az alapvető jogok alkalmazását és a Koszovóval kapcsolatos kérdések folyamatos rendezését.

– Mindemellett már most  egyértelműen kitér a dokumentum a szerbiai vezetőknek a nyilvánossággal való kommunikációjára is. Brüsszel arról szeretne meggyőződni, hogy az ország valóban komolyan gondolja az uniós integrációt, azt, hogy egy napon teljes jogú tagja kíván lenni ennek a közösségnek, vagy csupán játszma ez a különféle stratégiai partnerekkel. Azokról a kijelentésekről van szó, amelyeket az ország politikusai folyamatosan megfogalmaznak más partnerek irányába, amelyekben testvéri viszonyokról és örök barátságokról van szó, ugyanakkor az EU irányába ilyen gondolatok már nem hangzanak el – értékelte Minić.

A mozgalom vezetője szerint Szerbia nem ért el eredményeket az idei országjelentés közlése óta, s nem számít bizakodónak annak tekintetében sem, hogy hamarosan újabb tárgyalási fejezeteket nyithatna meg. Ezen a téren nem látni semmi változást, így egyelőre nem tűnik közelinek a fejezetek megnyitása.

– Két nézet létezik ezzel kapcsolatban Brüsszelben. Az egyik szerint veszélyes lenne tovább várakoztatni Szerbiát, mert az csak eltávolítaná az európai úttól. A másik szerint viszont az nem lenne igazságos, ha új fejezetekkel ajándékoznák meg Belgrádot, miközben elmaradnak az integráció folytatása melletti elszántságra utaló lépések a kulcsfontosságú témakörökben. E között  a két véglet között kell majd megtalálni az arany középutat – fejtette ki Jelica Minić.

Meglátása szerint nehezen képzelhető el, hogy 2025-ben országunk csatlakozhat az EU-hoz. Ez akkor történhetne meg, ha hirtelen megváltoznának a nemzetközi prioritások és az Unió egy gyorsított folyamat mellett döntene, ahogyan korábban Románia és Bulgária esetében. Elméleti esélyek tehát vannak – fogalmazott.