2024. április 25., csütörtök

Thaçit öt ügyvéd védi

Az emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolt Hashim Thaçit, volt koszovói elnököt, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egykori parancsnokát öt ügyvéd fogja védeni a hágai különleges törvényszék előtt, írja a befolyásos pristinai napilap, a Koha Ditore. Kedd este tették közzé, hogy a különeges tanács engedélyezi számára több ügyvéd bevonását, akik közöttük lesz: Sophi Menegon, David Hooper, Dustild Palaska, Samuel Bloom Cooper és Pierre Richard Prosper.

Thaçit egyébként november 5-én tartóztatták le, és négy nappal később kihallgatták.

Az UÇK egykori parancsnokának bűnösségét 10 pontban foglalták össze. Gyilkossággal, személyek erőszakos eltüntetésével, üldöztetéssel és kínzással vádolták meg. A vádiratban megfogalmazottak szerint Koszovó több területén, illetve Észak-Albániában Kukësben és Cahanban több száz civil lakoson, illetve olyan személyeken, akik nem vettek részt az ellenségeskedésekben, hajtottak végre bűncselekményeket a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) tagjai. Olyan személyek is áldozatul estek, akikről csak feltételezték, hogy nem támogatják az UÇK-t, illetve a későbbiekben Koszovó ideiglenes kormányát. Áldozataik között voltak szerbek, romák, illetve katolikus vallású polgárok, akikről azt feltételezték, hogy együttműködnek a szerb államvezetéssel, vagy csupán kommunikáltak a szerbekkel. Ugyanakkor azokat a koszovói albánokat is megtorolták, akik támogatták a Koszovói Demokratikus Szövetséget, vagy kapcsolatba lehetett őket hozni ezzel a párttal, vagy más politikai szervezettel, akik az UÇK ellen léptek fel, vagy nem támogatták azt.

Thaçi az első kihallgatási napon tagadta a bűnösségét. A többi letartóztatott koszovói politikussal együtt a scheveningeni börtönben őrzik.