2024. április 17., szerda

Ahol vasárnap a padok még alszanak

Milyenek a járványhelyzet közepette a mindennapok a 70 éves szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában?

A koronavírus-járvány nem csak az iskolák mindennapi életére, de a nagy rendezvényekre, jubileumi ünnepségekre is rányomta bélyegét. Így van ez a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola esetében is, amely az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Emellett megemlékeztek arról, hogy az intézmény hatvanöt évvel ezelőtt vette fel Jovan Jovanović Zmaj költő nevét. Gubić Selken Klaudia igazgatónő elmondta, hogy az idei iskolanap teljesen különbözött az eddigiektől. Az ünnepi műsor helyett más programokat találtak ki a diákoknak.

Az alsósok kisebb csoportokban követik az órát (Fotó: Gergely Árpád)

Az alsósok kisebb csoportokban követik az órát (Fotó: Gergely Árpád)

– Ebben az évben másképp szerveztük meg az iskolanapot. Azon a héten a tanulók mindennap valamilyen aktivitásban vehettek részt. Minden évben meghirdetjük az irodalmi és képzőművészeti pályázatunkat. Ezt most is megtettük, ám kibővítettük az óvodások számára is. Az évek során megszokott volt, hogy az óvodások az óvónővel együtt ellátogattak az iskolánkba, de az idén ezt a járványhelyzet miatt nem tudtuk kivitelezni. A képzőművészeti pályázatot az óvodások, az alsós és a felsős diákok kategóriájában tettük közzé. Nagyon szép alkotások érkeztek a résztvevőktől. Ezeket kitettük az iskola folyosójára, és a honlapunkon is megtekinthetik őket. A díjakat december folyamán fogjuk kiosztani, mert a járványhelyzet miatt csak egyesével tudjuk behívni a tanulókat. Az irodalmi pályázatot a negyediktől nyolcadikos diákoknak hirdettük meg. A legszebb munkákat szintén a folyosón tettük közzé. A diákparlament tagjai egy kisfilmet készítettek az iskoláról Vasárnap a padok még alszanak címmel, amelyet a honlapunkon és Facebook-oldalunkon tekinthetnek meg. A harmadik és a negyedik osztályosok egy Jovan Jovanović Zmajjal kapcsolatos kvízen vehettek részt. Mindegyik csoportban három-négy tanuló volt. A legjobban teljesítő csapat is meg fogja kapni a díjat. Az iskolanap hetén a nagyszünetben a hangosbemondóból Jovan Jovanović Zmaj megzenésített versei szóltak. Minden osztálynak egy pannót kellett készítenie a tanteremben a költővel kapcsolatban. A kijelölt bizottság kiválasztotta a legszebb tantermet. Ezt az osztályt szintén meg fogjuk jutalmazni – tudtuk meg Gubić Selken Klaudiától.

Gubić Selken Klaudia (Fotó: Gergely Árpád)

Gubić Selken Klaudia (Fotó: Gergely Árpád)

A szeptemberi iskolakezdéssel kapcsolatban kiemelte, hogy az alsós osztályokat két csoportra osztották. Az egyik csoport fél nyolcra, a másik tízre jött iskolába. A távoktatás bevezetésével továbbra is ugyanígy folytatódnak az órák az alsósok számára. A múlt héten még a felsősök is két csoportra voltak osztva. Az egyik csoport hétfőn, szerdán és pénteken jött az iskolába, a többi napon otthonról követték az oktatást, a másik csoport pedig kedden és csütörtökön vett részt a tantermi órákon.

– A felsősöknél nem tudtuk volna megszervezni azt, hogy minden órát megtartsunk egy hét alatt. Azokon a napokon, amikor a tanulók otthon maradtak, a tanárok feltették az anyagot az iskola által választott platformra. Kikértük a diákparlament véleményét is ezzel kapcsolatban, és a tanulók azt mondták, hogy megfelel nekik ez a modell. Ha mindennap jönnének iskolába, kevés lenne számukra a harminc perces óra, így pedig el tudják érni a platformon a szükséges tananyagot. Ennek segítségével bármikor ismételhetnek, tanulhatnak. Ha valamit nem sikerült lejegyezniük az órán, a platformon elérhető anyagban megtalálják, pótolni tudják. A tanév elején szülők is beleegyeztek abba, hogy ilyen módon szervezzük meg az oktatást a felsősök számára. Mindez egészen november 30-áig működött, hiszen aznap tértek át a távoktatásra – nyilatkozta lapunknak az igazgatónő.

Azt is elmondta, hogy jelenleg csak a tanítók és az alsósok vannak az iskolában, akik továbbra is két csoportban dolgoznak. A karanténban levő alsós tanulók általában otthonról követik az órákat vagy megkapják a tanítótól a szükséges tananyagot. A váltások közötti szünetben harminc perc áll a takarítók rendelkezésére, hogy fertőtlenítsék az iskola helyiségeit. A nagyszünet tizenöt percig tart. A legnagyobb gondot az okozza, ha betegség vagy karantén miatt egy-egy tanító nem tud dolgozni, hiszen nehezen tudnak helyettesítést találni két hétre. Annak ellenére, hogy szeptembertől november végéig nem volt távoktatás, a tanárok ebben az időszakban is használták az online platformot.

A szabadkai Zmaj iskola (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Zmaj iskola (Fotó: Gergely Árpád)

– Nem változtattunk semmit sem március óta, hiszen a tanárok szeptembertől november végéig ugyanúgy feltették az anyagokat a platformra. Fel voltunk készülve arra, hogy át fogunk térni a távoktatásra, ezért arra biztattuk a tanárokat, hogy amíg a gyerekek az iskolában vannak, minél több osztályzatot adjanak nekik. December 18-án lesz az utolsó tanítási nap, a szünidő pedig 21-én kezdődik. A minisztérium javaslata alapján megszerveztük, hogy az utolsó héten a diákok egyenként jöhetnek be az iskolába javítani, felelni. Azok a tanulók, akik nincsenek megelégedve a félév végi osztályzatukkal, jelentkezhetnek a tanárnál, illetve a pedagógusok azokat is behívhatják az iskolába, akik szerintük magasabb osztályzatot is képesek elérni. A félév végén lezárjuk az osztályzatokat. A minisztérium javaslata szerint némely dolgozatokat, ellenőrzőket át lehet tenni a második félévre. Próbálom lebeszélni erről a tanárokat, hogy ne tegyék ezt. Tudjuk azt is, hogy legfeljebb két ellenőrző lehet egy héten. Ügyelni kell arra, hogy ne terheljük le a gyerekeket. Reméljük, hogy minden tanulónak sikerül lezárni az osztályzatait a félév végére – mondta el lapunknak Gubić Selken Klaudia.