2024. április 20., szombat

Akkor szükséges a PCR-teszt, ha az antigén-teszt negatív, a tünetek viszont megvannak

A tünetek jelentkezése után két-három nappal a legcélszerűbb elvégezni a koronavírus-tesztet – jelentette ki Verica Jovanović, a Batut intézet igazgatója. Ezek a tünetek leggyakrabban a láz és a köhögés.

– A COVID-rendelők a polgárok szolgálatára állnak, ott elvégezhető a tesztelés, az eredmény is gyorsan elkészül. Ha az antigén-teszt negatív, viszont a tünetek megvannak, akkor szükséges a PCR-tesztelés – magyarázta Jovanović a Szerbiai RTV-nek. Hozzáfűzte, az eljárás megegyezik az Egészségügyi Világszervezet és a Betegségkezelő Európai Központ ajánlásaival. Szerbiában augusztustól alkalmazzuk ezt a módszert. A 14 napos házi karantén után lezártnak tekintjük a koronavírusra pozitív páciensek fertőzőképességét. Ha kórházi kezelésről van szó, akkor a kezelőorvos dönti el, hogy a betegnek mennyi időt kell még eltöltenie házi karanténban, de ezután már nincs szükség a teszt megismétlésére.

Szavai szerint felesleges az újratesztelés mindazok esetében, akiknél befejeződött a gyógykezelés. A szakirodalom szerint 14 nap után ugyanis megszűnik a fertőzőképesség. Leszögezte továbbá, hogy Szerbiában is csupán azt alkalmazzuk, amit a szakma világszerte elfogadott.