2024. március 28., csütörtök

Hamarosan megnyílik a zombori piactér

Visszaültették a városközpontra jellemző bogyófákat is

November utolsó napjaiban elkezdték az asztalok kihelyezését a teljesen felújított zombori zöldségpiacon. A fémből készült fedett asztalokban raktározni is lehet a portékát. Mielőtt márciusban hozzáfogtak a piac felújításához, az a hír járta, hogy az asztalokkal vízcsapokat és világítást is elhelyeznek, de ennek nyoma sincs az eddig kihelyezett néhány asztalon.

Az első kihelyezett asztalok (Fekete J. József felvétele)

Az első kihelyezett asztalok (Fekete J. József felvétele)

A piac visszakapta a kétszáz évvel ezelőtt kihelyezett márványoszlopokat és az azokat összekötő vasláncokat. Ezt követően tetszetős, fedett biciklitárolókat helyeztek ki, majd pótolták a kivágott ostorfákat, amelyeket a zomboriak bogyófaként ismernek. Ahogy elkezdték az asztalok felállítását, az egyik kerékpártároló eltűnt a helyéről. Mire mind a 175 asztal a helyére kerül, addigra bizonyára előkerül.

A piacozókat már lázban tartja, hogy hol kapnak majd helyet, és mennyi lesz a bérleti díj. A város piacait üzemeltető Prostor kommunális közvállalat egyelőre csak annyit árult el, hogy az asztalokat másként helyezik el, mint ahogy korábban álltak, és árverésükről azután lehet beszélni, ha mindegyik a helyére kerül, és a kofák alaposan szemügyre vehetik őket.

A kétszáz éves piactér elbontásakor a laikusokat a városközpontra jellemző bogyófák kivágása és a térséget körülölelő vasláncok márvány tartóoszlopainak eltűnése aggasztotta. Az oszlopok és a láncok restaurálás után visszakerültek a helyükre, a múlt héten pedig megtörtént a 19 kivágott nyugati ostorfának (bogyófának) a pótlása is. A város zöldövezeteinek karbantartói celtis occidentalis és celtis australis facsemetéket ültettek a helyükbe.

Ennek a fafajtának jelentős szerepe van a mikroklíma alakításában és fenntartásában, ugyanis hatalmas mennyiségű vizet képes elpárologtatni, a lombja rengeteg port tud megkötni, és kellemes hűvöst biztosít a piaci padok felett.