2024. március 28., csütörtök

A nagyszülőket tisztelve, a karácsonyra hangolódva

Képzőművészeti pályázatokkal teszi színessé az idei tanévet az Családfa civil szervezet

Harmadik alkalommal hirdette meg ősszel a nagyszülőkhöz kötődő képzőművészeti és irodalmi pályázatát a topolyai Családfa civil szervezet, amelyre összesen 205 rajz, illetve mint egy 20 fogalmazás érkezett Topolyáról és a környező községekből. Az eredményeket az online térben tették közzé, és az ajándékokat már el is juttatták az iskolákba –  tudtuk meg Fekete Bánov Ágnestől, a szervezet elnök asszonyától. 

-      A kiírás célja az idén is az volt, hogy felhívja a figyelmet a nagyszülők családon belüli fontos szerepére, jelenlétük pozitív következményeire unokáik életében, de azokat a gyerekeket sem szerettük volna kizárni, akik már kénytelenek mama-tata nélkül élni, ezért a pályázatnak az Ősz a családomban címet adtuk meg kiindulópontként. Ezúttal úgy szerveztük meg a beérkezett munkák értékelését, hogy az óvodás rajzokat tanítónők bírálták el, az iskolások munkáinak értékelésére óvónőket kértünk fel, az irodalmi alkotásokat pedig könyvtárosok bírálták el – mondta el a szervezet vezetője, aki hozzátette azt is, hogy a pályázat lebonyolítását Topolya helyi közössége támogatta anyagilag, a nyertesek az apróságok mellett értékes könyvjutalomban is részesültek.

-      A fogalmazások közül 14 munkát emelt ki a bírálóbizottság, a rajzok készítői közül pedig 7 óvodást jutalmaztunk meg. A pályázat leginkább az 1., 2. osztályosokat szólította meg, összesen 100 munkát küldtek be, 9 alkotást díjaztunk az esetükben, mint ahogy a 3., 4. osztályosoknál is. Hat különdíjat osztottunk ki, illetve külön kategóriában jutalmaztuk a kisegítő tagozatos pályázóinkat – hallhattuk Fekete Bánov Ágnestől.

Az óvodás korcsoportban Palágyi Zsófia, a pacséri Pacsirta csoport iskola-előkészítőse nyerte meg a versenyt, második lett Petar Simić, a topolyai Lalvići csoport óvodása, a harmadik pedig Agyánszki Léna, a topolyai Gomba csoportból. A kategória különdíjasai Kosta Ćosić, a Kolibri ovi Katicabogár csoportosa, a bácskossuthfalvi Forró Hanna Léna és Miles Maxwell. Az első és második osztályosok kategóriájában a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola elsőse, Sevarac Olivér lett a nyertes, második a Nikola Tesla Á. I. elsős diákja, Bakos Barbara, harmadik pedig Dudás Lilla, a Csáki elsőse. Különdíjat kapott Zsiga Dorina, NT tanulója, Miailo Radović, a Csáki másodikosa, és Pressburger Janka, az NT elsőse. Balassa Réka, a Csáki 2. osztályosa, a bácskossuthfalvi 2. osztályos Fazekas Áron, és Nađa Krasić, a szabadkai EmArt Képzőművészeti Műhely diákja. A 3. és 4. osztályosok számára meghirdetett pályázat nyertese Kriska Alexandra, a Csáki 3. osztályosa, második lett Luka Đukić, a Csáki 3.-osa a harmadik helyért járó jutalmat pedig Danilo Novaković vehette át. Különdíjasok Orčić Léna és Sisák Nóra, az NT negyedikesei, a bácskossuthfalvi Gáspár Kamilla és Kis Villő, Perlaki Noel, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. harmadikosa, és Cynthia Fantley-Rain, a Csáki 3. osztályosa, illetve Engi Anabella, a Csáki 6.-osa. Emellett a kisegítő tagozatosok közül különdíjban részesült a bácskossuthfalvi Dimović Marija és az NT diákjai, Loncsárevity Nimród, Német Botond és Bačić Damir. A felsősök számára magyar nyelven meghirdetett fogalmazásíró pályázat nyertese a Tesla 6.-os diákja, Bagány Viktor, második a gunarasi Dózsa György Á. I. 6. osztályosa, Szremcsev Klaudia, a harmadik pedig Tóth Réka, a Tesla 7. osztályosa. Különdíjban részesült Fenyvesi Gergő és Kristóf a Tesla 6., és 5. osztályosa, dicsérő oklevelet vehetett át Kisimre Zoja, a Tesla 6., és Kovács Lajos, 7.osztályos diákja. 

Megjelent a Családfa karácsonyi pályázata is.

-      Először hirdetjük meg a karácsonyi pályázatunkat,  Karácsonyi készülődés címmel, várjuk az A4-es rajzlapra, tetszőleges technikával készült munkákat. Az előző tapasztalatok azt mutatják, hogy külön kell választanunk az óvodások esetében a 3-4 éves és az idősebb korosztályt. Persze a zsűri ezeket az érettségi határokat korábban is figyelembe vette, de úgy gondolom, hogy a határozott külön kategorizálás lesz az igazságosabb.  A munkákat a csaladfacivil@gmail.com címre kell továbbítani, december 19-éig, az eredményhirdetést pedig még karácsony előtt szeretnénk megejteni, természetesen a világhálón – tette hozzá a Családfa elnök asszonya. Ez utóbbi képzőművészeti pályázattal is bővebb információ Fekete Bánov Ágnes 069/713-850-es számán, Lackó Anikó 063/829-36-06-os elérhetőségén, Benda Török Lívia 063/848-73-32-es telefonján, Vitomirov Anita 063/847-87-96-os mobilján, illetve Klobušicki Marina 064/179-03-97-es mobilszámán kapható.