2024. március 28., csütörtök

Cipősdobozokkal a szebb karácsonyért

Már várják az adományokat a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium jótékonysági cipősdoboz-akciója az évek során hagyománnyá vált. Az idén tizenegyedik alkalommal szervezik meg, és célja, hogy segítsék a rászoruló gyerekeket, szebbé téve számukra a karácsonyi ünnepeket.

Takács Izabella igazgatónő lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a járványhelyzetre való tekintettel át kellett gondolniuk az akció lebonyolításának módját. A fertőzésveszély miatt nem tudják az iskola épületében, a tantermekben fogadni a dobozokat, így más helyszínt találtak azok átvételére.

– Az érdeklődők be tudnak jönni a nagykapun az udvarba, ahol van egy kis pavilonunk. Ezt lefedtük fóliával, hogy ne érje az eső, a szél, a hó a dobozokat. Padokat vittünk be a pavilonba, és ezekre helyezzük a dobozokat, hogy a szabad levegőn legyenek. Megvettük a fertőtlenítéséhez szükséges szereket. A hét elejétől az iskolában nincs tanítás, viszont ügyelet igen. Délelőtt 8-tól 12 óráig az intézmény mindig nyitva van, és az érdeklődők be tudják hozni a cipősdobozokat a pavilonunkba. Ezen a helyen fogjuk őket átcsomagolni és rendszerezni. Örömünkre szolgál, hogy az idén a Pionir jóvoltából édességeket kapnak a rászoruló gyerekek – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Mint hozzátette, túl vannak az előkészületeken, és már várják a cipősdobozokat. A héten közzétették a gyűjtőpontok helyszínét a gimnázium Facebook-oldalán.

– December 15-éig, legkésőbb 18-áig jó lenne, ha befutnának a dobozok. Az évek tapasztalata azt mutatta, hogy attól függetlenül, hogy mindig elmondjuk, mi kerülhet be a cipősdobozokba, és mi nem, a szétosztás előtt arányosan rendszereznünk kell azok tartalmát. Fontos az is, hogy külön legyen becsomagolva a doboz fedele, mert akkor könnyebb kinyitni. Hosszú és időigényes munka ez. Reméljük, hogy karácsonyig mindenkihez eljutnak a csomagok – mondta Takács Izabella.

A korábbi évekhez hasonlóan az adományozók nem rakhatnak romlandó dolgokat a dobozokba, tehát kerülni kell a gyümölcs- és zöldségféléket, a lejárt szavatosságú termékeket, a vágóeszközöket. A cipősdobozokon fel kell tüntetni, hogy lánynak vagy fiúnak szánjuk-e az adományt. Az idén az iskola tanfelszereléseket és szappant is vásárolt, amelyekkel ki tudják egészíteni a csomagokat. A további információkért kövessék a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium honlapját és Facebook-oldalát.