2024. március 29., péntek

A fekete-fehér kép mágiája

Adán online hirdettek eredményt a könyvtár fotópályázatán

A Szarvas Gábor Könyvtár az idén negyedszer hirdette meg a magyar fotográfia napja alkalmából fotópályázatát, mégpedig A fekete-fehér kép mágiája címen. A pályázat fókuszában Lazukics Anna újvidéki fotóművész munkássága szerepelt. A járványhelyzet miatt a fotópályázat eredményhirdetését online bonyolították le kedden a könyvtár Facebook-oldalán, ahol erre az alkalomra készített videót tettek közzé. Az idei pályázaton Hunyicska Ákos fotós Igen-igen és Ezt még nekem se szabad című fotói érdemelték ki az első díjat. A pályázatra minden pályázó 5 darab digitális formátumú képet küldhetett be.

A Szarvas Gábor Könyvtárnak a fotópályázattal az volt a célja, hogy a Lazukics Anna munkásságáról való gondolkodásra ösztönözze, illetve alkotásra késztesse a fotósokat. Lazukics Anna az idén nyáron, életének 83. évében hunyt el. Ő volt az egykori Jugoszlávia első női fotóriportere, a térség egyik legkiemelkedőbb fotósa, akinek munkásságát a nosztalgia, a mindennapi élet, a pillanatkép, a humanista fotográfia, a life photo stílus, valamint a falu, a város, az ember, az esemény és a történet jellemezte.

Az idei, A fekete-fehér kép mágiája című pályázatra összesen 207 fotó érkezett 50 pályázótól. A beérkezett munkákat Szerda Zsófia újságíró, fotós értékelte. A fotópályázat végeredménye: I. díj – Hunyicska Ákos (Igen-igen, Ezt még nekem se szabad), II. díj – Nagy Beáta (Munkamegosztás, Házi pálinkafőzés); III. díj – Bakos Réka (Délutáni kávé). Különdíjban részesült: Csuvik Anita (Falu), Szeredi Leona (Várva várt találkozás), Könyves Ottó (Átkelés a befagyott Tiszán).

A kiállítás anyaga december és január folyamán bármikor megtekinthető a könyvtár kirakataiban. A díjazottakat és a résztvevőket a Szarvas Gábor Könyvtár emléklappal jutalmazta, amelyet az érintettek a könyvtár munkaideje alatt vehetnek át személyesen.