2024. április 25., csütörtök

Folyik a találgatás

Az eredeti tervek szerint másfél hónap múlva kezdődne Melbourne-ben az Australian Open, az idény első Grand Slam-tenisztornája. A szervezők és Victoria állam hatóságai között azonban túl lassan halad a felmerült problémák rendezése, és még mindig nem tudni, hogy mikor és milyen formában tartják meg a versenyt, és a lehetséges gátló körülmények miatt milyen mezőnnyel.

Mivel hivatalos közlemény sem egyik oldalról, sem pedig közös forrásból nincs, a helyi média nem tehet mást, mint amit ilyen esetben bárhol másutt a világon tenne: csak találgat az észszerűnek kínálkozó forgatókönyvek között. Az ausztrál lapok szerint a tornát biztosan megtartják. Egyesek szerint selejtező nélkül, mások szerint egy-, két- vagy többhetes késéssel. Ugyancsak nehezen hozható össze a kisebb rangú, bevezető tornák megrendezése, és máris biztosra vehető, hogy az ATP-kupát 2021-ben nem rendezik meg.

A helyi hatóságok állítólag nem hajlandók kivételt tenni, és a teniszezőket is kötelező, 14 napon át elhagyhatatlan karanténra kényszerítenék. Ez esetben világos, senki a komolyabb játékosok közül nem utazna el a déli kontinensre. Ha viszont a 14 nap alatt edzeni lehetne, már most szavatolható lenne a teljes mezőny a címvédő Novak Đokovićtyal, a tavalyi döntős Dominic Thiemmel, továbbá Rafael Nadallal és Roger Federerrel az élen.

Ha az Australian Open többhetes halasztással kezdődne, azzal egyből felborulna a jövő évre tervezett versenynaptár, amelynek a legérdekesebb újítása, hogy a madridi 1000-es torna – Indian Wells és Miami példájára – kéthetes lesz.

Érdekes, hogy a profi tenisz szervezetei és a nemzetközi szövetség hivatalosan nem foglalkoznak a kérdéssel. Arról az oldalról semmi sem szivárgott ki, a honlapjaik pedig továbbra is az idényzárás megszokott témáival és különféle, érdekes vagy csak erőltetett statisztikákkal foglalkoznak.

A női tenisz egyetlen új témája, hogy a WTA megváltoztatta a tornák elnevezését, és a jövőben az ATP-ben meghonosodottat használja. Nincsenek tehát többé Premier Mandatory, Premier 5, Premier és International rangú tornák, hanem esetükben is 1000-est, 500-ast és 250-est vezetnek be.