2024. március 29., péntek

A természet mélysége

Butterer Kiss Márta és Fődi Éva közös kiállítása

Megnyílt Újvidéken Fődi Éva és Butterer Kiss Márta közös tárlata, amelynek a Herbárium és A mélyből címet adták.

Fődi Éva és Butterer Kiss Márta (Fotó: Dávid Csilla)

Fődi Éva és Butterer Kiss Márta (Fotó: Dávid Csilla)

A két művész kiállított anyagát Mezei Erzsébet zentai képzőművész az online megnyitó keretében nagyon időszerűnek és elgondolkodtatónak nevezte, mert sokáig úgy éltük az életünket, hogy minden természeti kincs kimeríthetetlen forrásként szolgál. Ma már tudjuk, hogy mi magunk leszünk a megsemmisítője e kincseinknek. Kiemelte továbbá, hogy a két művész hasonlóképpen viszonyul a természethez, hasonló az alkotói szemléletük. A kiállítások egyszerre egészítik ki egymást és adnak többletjelentést a másiknak is. A tárlatot az újvidéki Módszertani Központ szervezte, azzal a céllal, hogy a művészetet oktató tanároknak is lehetőségük legyen kiállítani, hiszen, amellett, hogy tanítanak, egyúttal alkotók is, de erről a szerepkörükről gyakran megfeledkeznek az emberek.

A Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége kiállítótermében Fődi Éva és Butterer Kiss Márta egy olyan kiállítást készített, amely a természetnek áldoz azzal, hogy igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Butterer Kiss Márta elmondta, hogy egyszerű volt a kiállítások anyagát összehangolni, hiszen mind a ketten hasonló tematikát dolgoznak fel.

Fődi Éva jelenleg az Európa Kollégium nevelőtanára. E hivatás mellett kevés idő jut az alkotásra, leginkább a művésztelepeken és az évi szabadsága idején tud foglalkozni vele. Elsősorban a természeti formák ihletik meg. A mélyből című kiállítása kapcsán elmondta: a természetet formai szempontból közelítette meg. A tenger és a föld mélyéből érkeztek az ihletet adó minták, ugyanis az alkotások magokat, kagylóhéjakat örökítenek meg. Ezeket a formákat a mély őrzi. A tenger mélyén, a föld mélyén még akkor is megmaradnak, ha a felszínen tönkretesszük a természetet. A szobrok a zentai rakukerámia-alkotótelepen készült alkotásokból indultak ki. A formázást a művész végezte, a mintázatot viszont opara technikával készítette, ahol is élesztő és liszt keverékébe engedik a műalkotást, és ez adja neki az érdekes mintázatát. Eme anyagválasztásnak köszönhetően még inkább hasonlatosak a természethez. A rajzok szintén szilárdabb, keményebb anyagot jelenítenek meg.

Mezei Erzsébet online bejelentkezése (Fotó: Dávid Csilla)

Mezei Erzsébet online bejelentkezése (Fotó: Dávid Csilla)

Butterer Kiss Márta az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola képzőművészeti tanárnője, jelenleg közel 500 diákot tanít, a napokban pedig megválasztották Szerbia egyik legjobb pedagógusának, a pandémia idején tapasztalt kreativitásáért, helytállásáért. Elmondta, hogy sokan nem gondolnak a művészetet tanító oktatókra alkotókként, de ő igyekszik mind a két feladatát teljes mértékben ellátni, nem tudná szétválasztani a kettőt. Sok energiát igényel egyik is, másik is, ő mindkettőt szereti. A jelenlegi kiállításán ő is a természet fontosságát hangsúlyozta, egyébként is a természetes anyagokhoz és formákhoz vonzódik. Véleménye szerint, ha nem figyelünk a természetre, a vesztünkbe rohanunk. A kiállított herbárium nem a klasszikus értelemben vett növénygyűjteményként működik, a préselt növényeket ezúttal nem botanikai füzetek, hanem zacskók őrzik. Az alkotó elmondta, hogy a körülöttünk lévő plasztika öli meg az állat- és növényvilágot, s mint fogalmazott, az volt a célja, hogy a látogatókat elgondolkodtassa a környezetszennyezésről. A kiállítás foglalkozik továbbá az újrahasznosítással is. A művész elmondta, hogy nagyon sok esetben ennek köszönhetően új funkciót kaphatna sok minden, amire csak szemétként gondolunk. Véleménye szerint mindenkinek meg kellene tenni, bár kicsit azért, hogy a környezetünket kevésbé szennyezzük. Elmondta, hogy ő például a szemetet szelektíven gyűjti, és a műanyag hulladékból, amit visszavált, van pénze a növényeknek tápszert venni vagy az állatoknak ételt, ami segít a természetnek a túlélésben. 

A kiállítás Újvidék Város Kulturális Igazgatóságának támogatásával valósult meg, és december 11-ig látogatható.