2024. április 26., péntek

Szigorítás a hazatérőknek

Branislav Tiodorović epidemiológus (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović epidemiológus (Fotó: Beta)

Az ünnepeket meghatározó időszakban hazatérők számára kötelező lesz a PCR-teszt, ennek hiányában pedig a tíz napos karantén – nyilatkozta Branislav Tiodorović epidemiológus a Szerbiai Rádió és Televízió kedd esti műsorában.

Kifejtette, acélos fegyelem szügséges ahhoz, hogy az új évbe stabil járványhelyzettel léphessünk, a védőoltás segítségével pedig kialakíthatóvá válik a kollektív immunitás.

– Tavaszra ellenőrés alá vonhatjuk a járványt – hangsúlyozta a válságtörzs tagja.

Tiodorović reagált Zvonimir Jović, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója alelnöke által megfogalmazott kritikára, mely szerint nem volna szabad az alsó tagozatos diákokat iskolába járatni csak azért, mert nincs aki vigyázzon rájuk.

A járványügyi szakember szavai szerint az orvostársadalom – jelenlegi tudása alapján – egyetért abban, hogy a 10 év alatti gyermekek kevésbé veszélyeztetettek, mert szervezetükben nincs kifejlődve az a receptor, amely a vírusnak a sejthez való kötődéséhez szükséges. Ezért nem jár nagy kockázattal, ha az iskolában folytatják tanulmányaikat. Cáfolta, hogy a szakemberek állították volna, hogy az alsó osztályosoknak azért kell iskolába járniuk, mert nem maradhatnak otthon felügyelet nélkül.