2024. április 20., szombat

Az EU elutasította a Pfizer és a BioNTech kérelmét

Brnabić az említett gyógyszergyárak képviselőivel tárgyalt

Az Európai Gyógyszerügynökség elutasította az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által benyújtott kérelmet a koronavírus elleni vakcinájuk európai engedélyezésére – írja a 021.rs hírportál.

Az Európai Gyógyszerügynökség december 29-i ülésén véleményezi az oltóanyagot, majd ezt követően a véleményt továbbítják a tagállamok számára elfogadásra - írja a Financial Times brit napilap. Ez a jövő év elejéig késleltetheti a vakcinák terjesztését az EU-ban. A rivális Moderna oltóanyagának értékelését 2021. január 12-re halasztották.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter korábban bejelentette, hogy már az idén elkezdődhet a német lakosság oltása. Az elutasított kérelem után viszont úgy fogalmazott, hogy legkésőbb januárban kezdődhet meg a folyamat.  

A keddi nap folyamán Ana Brnabić kormányfő videókonferencián tárgyalt BioNTech és Pfizer gyógyszergyárak képviselőivel – közölte a kormány sajtóosztálya.

Roberto Rocha, a Pfizer vállalat képviselője tájékoztatta a kormányfőt az említett gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni védőoltásának előállítási folyamatáról, valamint az oltóanyag hazánkban történő nyilvántartásba vételéről. Rocha elmondta: értékeli Szerbia elkötelezettségét és együttműködését az oltóanyag mielőbbi beszerzésének folyamatában.

Ana Brnabić kormányfő rámutatott: a cél, hogy az illetékes egészségügyi intézmények jóváhagyása mellett, a polgárok maguk dönthessenek, hogy melyik oltóanyagot szeretnék felvenni.