2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY SZERBIÁBAN

Péntektől új járványügyi intézkedések?

Több szerbiai sajtóorgánum is beszámolt azokról az új intézkedésekről, amelyeket a válságstáb tegnapi ülésén előkészített, s amelyek december 4-től, azaz péntektől léphetnek életbe.

A 021.rs információi szerint a válságstáb a többi között azt ajánlotta, hogy a kormány minden élelmiszerboltnak korlátozza a nyitvatartási idejét, így azok a hét minden napján 21 óráig tarthatnak nyitva. A színházak és a mozik 17 óráig fogadhatnak nézőket, akár hétvégén is. A gyógyszertárak, a benzinkutak mindenféle korlátozás nélkül működhetnek, akárcsak a házhoz szállítási szolgáltatások. A piacokon hétköznapokon az eddigi szabályok alapján árulhatnak, hétvégén pedig reggel 6 és délután 15 óra között.

Az egészségügyi válságstáb ajánlatai leginkább a kávézókat, a szórakozóhelyeket, az éttermeket, a fogadóirodákat, valamint az edzőtermeket, a játszóházakat, a medencéket, illetve a fodrászati és kozmetikai szalonokat érintik. A válságstáb tagjai ezekben az esetekben azzal az ajánlattal álltak elő, hogy hétköznapokon 17 óráig dolgozhatnak ezek az objektumok, hétvégén pedig egyáltalán nem tarthatnak nyitva – pénteken 17 óra és hétfő reggeli 5 óra között be kell zárniuk.

A kormány csütörtökön hivatalossá teheti az új járványügyi intézkedéseket.

Korábban arról is írtunk, hogy szigorításként felmerült a külföldről hazatérő szerbiai lakosok karanténkötelezettsége, de erről egyelőre nem osztottak meg információt az említett médiumok.