2024. március 28., csütörtök

200 millió euró szükséges az Air Serbia fizetőképességéhez

A Költségvetési Tanács 2021-es évre vonatkozó költségvetési javaslatának elemzése szerint az Air Serbia légitársaságnak mintegy 200 millió euróra lesz szüksége a fizetőképesség jövő év végéig történő fenntartásához – írja a 021.rs hírportál.

Ha nem következett volna be a koronavírus-járvány, az Air Serbia légitársaság az idén mintegy 60 millió euró veszteséggel zárná az évet – áll a Költségvetési Tanács jelentésében. A járvány kitörésével azonban a helyzet egyre súlyosabb - vélik.

Az elemzésben rámutattak arra, hogy jövőre további forrásokat kell biztosítani a légitársaság számára, ugyanis becsléseik szerint az Air Serbia a következő évben sem tudja finanszírozni kötelezettségeit.

Az Air Serbia működéséhez – az európai gyakorlattal összhangban – alapos átalakítás szükséges, és az említett 200 millió euró a Költségvetési Tanács szerint elegendő lesz a vállalat likviditási szükségleteinek fedezéséhez 2020-ban és 2021-ben, de ezt követően már nem.

Az elemzés arra is kitér, hogy az Air Serbia jelentős tőkeveszteséget termel, ez pedig főleg a veszteséges állami vállalatok jellemzője. A tőke nagyságát meghaladó veszteség a hatályos jogszabályok értelmében elegendő feltétel a csődeljárás megindításához - figyelmeztet a Költségvetési Tanács.