2024. április 25., csütörtök

Két éven belül akár egymillió ügyet adnak át a közvégrehajtóknak

Az elkövetkező két évben megközelítőleg egymillió olyan ügyben járnak majd el a közvégrehajtók Szerbiában, amelyekben a polgárok jelentős tartozást halmoztak fel. Vannak olyan esetek, amelyek már 15-20 éve húzódnak – jelenti a fővárosi sajtó.

A Večernje novosti szerint leggyakrabban olyan ügyekről van szó, amelyekben a polgárok a kommunális szolgáltatások utáni tartozásukat nem fizették, a kamat pedig évtizedeken keresztül felhalmozódott. Így van olyan polgár is, akinek az eredeti 1000 dináros tartozása máig 20.000-30.000 dináros tartozásra duzzadt.

– A közvégrehajtóknak eddig több mint 25.000 ügyet adtunk át, nagy részük a kommunális szolgáltatások díjával kapcsolatos, de az év végéig csaknem 175.000 tárgy vár még feldolgozásra – mondta Bojana Stanković, a belgrádi egyes számú alapfokú bíróság bírája.

A közművesítési szolgáltatásokkal kapcsolatos tartozások a törvény szerint egy év alatt elévülnek, de a Novosti szerint eddig azért nem fizettették meg őket, mert a feljelentések nem kerültek idejekorán a bíróságok elé.