2024. április 20., szombat

Rosszabb is lehetne

Júniusban több német cég állt az összeomlás szélén, mint a múlt hónapban

A legerősebb európai gazdaságokat is megrengeti a koronavírus okozta járványhelyzet. Németországban a vállatok 15 százalékát fenyegeti csőd veszélye –  mutat rá az elkeserítő eredményekre az IFO Gazdaságkutató Intézet  által  novemberben készített üzleti felmérés.

– Rosszaknak tűnhetnek ezek az eredmények, de ez javulás a júniushoz képest, amikor ez az arány összesített átlagban 21 százalékos volt – értesítette Klaus Vohlrabe, az IFO kutatási vezetője hivatalos közlemény útján a Tanjug munkatársait.

A legfenyegetettebb  kategóriába az idegenforgalmi irodák és az utazásszervezők tartoznak. Ezeknek a cégeknek a 86 százaléka érzi a talajt csúszamlósnak maga alatt. A felmérés alapján a negatív rangsor következő lépcsőfokát a már korábban is sokat emlegetett vendéglátóipari létesítmények foglalják el. A kimutatás alapján a szállodák 76 százaléka táncol pengeélen, de az éttermeknek több mint a fele, azaz 62 százaléka sem látja túl fényesen az üzleti jövőt.

A reklámipari ügynökségek ugyancsak megéltek már szebb napokat is, 27 százalékuk gondolja úgy, hogy üzleti tevékenysége veszélyben van. Az utazási lendület visszaesése több szállítással foglalkozó céget is megszorongatott, ezzel az ágazattal foglalkozó társaságok 14 százaléka kerülhet pihenőpályára a cégvezetők véleménye szerint.

A rangsorolás aljára az  informatikai szolgáltatói ágazat került, az igen szerény, 5 százalékos csődlehetőséggel. Ettől a szektortól a kimutatás szerint még kevésbé veszélyeztetettebb a jogi és adótanácsadási szolgáltatást nyújtó cégek. Ezeknek a vállalkozásoknak mindössze 3 százaléka lát sötét jövőt maga előtt. A kutatás átlageredményei alapján a különféle szolgáltatásokat biztosító cégek 19 százaléka érzi magát jelenleg veszélyben, júniusban ez az arány 27 százalékos volt.

A kereskedelmi ágazat is érzi magán a jelenlegi válság súlyát, igaz, kevésbe, mint júniusban. Novemberben a kereskedelmi cégek vezetőinek 14 százaléka nyilatkozott a csődveszélyről, június folyamán pedig a 18 százalékuk.

A feldolgozóiparban a borúlátók aránya átlagban 11 százalékos volt a múlt hónap folyamán, júniusban pedig ez az arány 17 százalékot tett ki. Novemberben az alapfémeket gyártó cégek 34 százaléka vezetett a pesszimizmusban, majd a nyomdák 29 százalékkal. Az italgyártó üzemek 22 százaléka, a textilipar 20 százaléka, a ruhaipari cégek 18 százaléka látja maga előtt a cég ajtaján a lakatot.

Legkevésbé kiszolgáltatott helyzetben a vegyi- és gyógyszeripar van. Ennek az ágazatnak a mutatói 0 és 1 között ingázik.

Ellenben a legtöbb ipari ágazattal, ahol a fenti esetek tanulságából is látható, igen sok cég bár kevésbé mint fél évvel ezelőtt, gyászosan látja jövőjét, az építőiparban fordított arány következett be. Június folyamán az építőipari cégek 2 százaléka látta a közeli csődeljárást, novemberben pedig 4 százalékuk. Ennek az ágazatnak a borúlátása csak emelkedett az idő múlásával, szemben a többivel, amelyekben a pánikhangulat, ha nem is túl jelentősen, de csökkent.