2024. április 18., csütörtök

Ülésezett a zentai képviselő-testület

Változik bizonyos ingatlanok négyzetméterenkénti ára – A zentai koronavírus-fertőzöttek nem mutatnak súlyos klinikai képet

Nagy egyetértésben zajlott hétfőn délelőtt a községi képviselő-testület hatodik ülése. A képviselők nyolc napirendi pontot tárgyaltak meg, amelyeket egyhangúlag, illetve egy-két tartózkodás mellett, legföljebb néhány perces vitát követően fogadtak el.

Megszavazták az ingatlanok 2021-es négyzetméterenkénti átlagáráról szóló rendeletjavaslatot, amelyre a vagyonadó megállapítása céljából került sor. A rendelet szerint a Zenta város területén lévő lakások négyzetméterenkénti átlagárát 40 000-ről 39 000 dinárra, a lakóépületekét pedig 30 000-ről 28 000 dinárra csökkentik, miközben a község falvaiban az eddig alkalmazott 13 000 dináros négyzetméterenkénti árat 14 000 dinárra emelik. A fölsoroltakon kívül az eddig érvényben lévő árakon nem változtattak.

A képviselők megszavazták az építési telekről szóló rendelet módosítását és kiegészítését, amely szerint a szerződéskötés módjában és a kezdőár megállapításában áll be változás, valamint a Zenta település általános terve módosításáról és kiegészítéséről szóló rendeletjavaslatot is megszavazták. Utóbbira a zentai Severtrans kezdeményezésére került sor, akik megvásárolnák az általuk eddig is használt 2322-es a 2326-os kataszteri parcellákat. Mivel ezek rendeltetésük szerint közhasználatú parcellák, ahhoz, hogy eladhatóvá váljanak, építkezési telekké kellett őket átminősíteni.

Elfogadták a község költségvetésének a 2020 januárjától szeptemberéig terjedő időszakra vonatkozó végrehajtásáról szóló jelentést, illetve a zentai Szociális Védelmi Központ és az Üzleti Inkubátor Kft. 2019-es munka- és pénzügyi jelentését is. Utolsó napirendi pontként megállapították a községi szülői tanács mandátumának megszűnését, illetve az erről szóló határozat elfogadásával kinevezték az új összetételű szülői tanácsot. A javaslatot Juhász Attila oktatással megbízott tanácsnok ismertette a képviselőkkel, aki hangsúlyozta, hogy a szülői tanács tagjait az iskolák javasolták.

Az ülés végén a képviselők föltehették a kérdéseiket. Ezzel a lehetőséggel egyedül Mirjana Vukanić, az Együtt a jobb Zentáért! képviselőcsoport tagja élt, aki a községi járványhelyzet iránt érdeklődött. Stojkov Igor, a képviselő-testület titkára válaszában elmondta, hogy legutóbbi információik szerint a községben 131 aktív eset van, a betegek közül öt-hat személyt Szabadkán, kórházban kezelnek, ugyanakkor a község fertőzöttjei szerencsés módon nem mutatnak súlyos klinikai képet.