2024. április 20., szombat

Újabb Covid-rendelő Szabadkán

Százötvenre nőtt a koronavírus-fertőzéssel a kórházban ápolt betegek száma

A Szabadkai Közkórház hétfői jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében 58 vizsgálatot végeztek el. Tizenhat beteget további kórházi kezelésre utaltak. Ezen időszak alatt három, korábban a kórházban ápolt személyt engedtek haza; ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és gyógyításuk is otthoni körülmények között folytatódik.

A kórház Covid-részlegében jelenleg 150 beteget ápolnak. Az intenzív osztály koronavírusos megbetegedetteknek fenntartott részében 18 páciensről viselnek gondot, közülük tizenhárman gépi lélegeztetésre szorulnak.

A Szabadkai Egészségház a hétvégén jelentette be, hogy a már korábban is működő, Harambašić utcai Covid-rendelő mellett egy másik rendelőt is megnyitnak a koronavírussal fertőzöttek, illetve a fertőzés tüneteit produkáló személyek számára.

Szombat óta a Kumičić utcában lévő rendelőben is fogadják a koronavírus-gyanús eseteket (Fotó: Gergely Árpád)

Szombat óta a Kumičić utcában lévő rendelőben is fogadják a koronavírus-gyanús eseteket (Fotó: Gergely Árpád)

Azon polgárok, akik a koronavírus -fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, vagyis lázuk van, fáj, illetve kapar a torkuk, köhögnek, mellkasi fájdalmat tapasztalnak, szapora a légzésük, esetleg nem éreznek ízeket, szagokat, az elkövetkezőkben az Eugen Kumičić utcában lévő rendelőben is jelentkezhetnek kivizsgálásra. Az Egészségház tájékoztatása szerint az újabb Covid-rendelő megnyitására a vizsgálatra jelentkezők számának növekedése miatt volt szükség, hogy elkerüljék a nagyobb tömeget, illetve a sorok kialakulását. Az újabb Covid-rendelő szombaton kezdte meg működését.

Mindkét Covid-rendelő 7 és 22 óra között áll a páciensek rendelkezésére.

A légzési nehézségekkel küzdő gyermekeket a Gyermekegészségügyi Szolgálatnál, a Đuro Đaković utca 14-es szám alatt fogadják mindennap 7 és 24 óra között.

A Szabadkai Közkórház koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében csak azokat a pácienseket fogadják, akik az Egészségház Covid-rendelőjében kiállított beutalóval rendelkeznek. A beutaló nélkül érkező pácienseket a Covid-rendelőkbe utalják.

A rendkívül kedvezőtlen járványhelyzetre való tekintettel a Szabadkai Egészségház több rendelőjének munkaideje, illetve rendeltetése is megváltozik. Az elkövetkező időszakban az egyetemista, a zorkai és a radanováci rendelő sem fogad betegeket. A Kumičić utcai rendelő, mint már arra utaltunk, kizárólag a légúti megbetegedettekkel foglalkozik, míg a Ruđer Bošković utcai hármas számú rendelőben csak belgyógyász specialisták dolgoznak. Azon páciensek, akiket ezen rendelők valamelyikében gyógykezelnek, bármelyik városi, vagy peremvárosi rendelőben jelentkezhetnek.