2024. április 20., szombat

Közlekedés-figyelő kamerák a központban

A szabadkai városi Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság hétfőn kiadott közleményében arról értesíti a polgárokat, hogy november 23-án üzembe helyezték az A Szabadka Város útvonalai video-felügyeletére szolgáló felszerelés beszerzése elnevezésű projekt keretében felszerelt térfigyelő kamerákat. Két helyre, a Makszim Gorkij és a Radić fivérek utcák, illetve a Makszim Gorkij és a Strossmayer utcák kereszteződésébe kerültek a kamerák. A beruházásra a városi költségvetésből 9,3 millió dinárt különítettek el.

A SELSmartCam 4 mérőegységekkel felszerelt eszközöket azzal a céllal helyezték ki, hogy központosítsák és automatizálják a közlekedési szabálysértések feldolgozását, dokumentálását és a postai értesítések kézbesítését a szerbiai rendszámtábla-felismerő és a gépjárművek közlekedési szabálysértését automatikusan detektáló (ANPR) rendszer segítségével.

A radar adatokat szolgáltat a felügyelt övezetből. Ha egy jármű tilos jelzésen halad át, az önműködő kamera felvételt készít róla, az ANPR kamera pedig bármilyen időjárási körülmény között fényképet készít, amelyet a jármű rendszámának automatikus felismerésére használnak.

Szabadka Város és a Szabadkai Rendőr-igazgatóság május elején ügyviteli-műszaki együttműködési megállapodást írt alá, amely a gépjárművek rendszámának automatikus felismerésére szolgáló rendszer telepítését, használatát és fenntartását, valamint a közlekedési szabálysértések detektálását szabályozza.

A közbeszerzési eljárást követően a megrendelő, Szabadka Város szeptemberben írta alá a szerződést a beszállító, a belgrádi Teamenergo doo-t, a szabadkai Selma Kft.-t és a belgrádi ALL control doo-t tömörítő belgrádi Telegroup doo-val. A javak – a Szabadka Város útvonalai video-felügyeletére szolgáló rendszer – átadásáról-átvételéről a belgrádi Telegroup doo-val november 13-án írták alá a záróhatározatot azon jegyzőkönyv alapján, amelyet a BM analitikai, telekommunikációs és informatika-technológiai szektorának video-felügyeleti rendszerek minőség-ellenőrző bizottsága állított ki, s ez után november 23-án üzembe helyezték a rendszert.

A kamerák telepítése a Makszim Gorkij utca útszakaszának tavalyi felújításához és kibővítéséhez kapcsolódik.