2024. március 29., péntek

Lendület és tartalom

Dr. Pásztor Bálint: A városvezetés egységes csapatként működik

A júniusi választásokat követően, augusztus 21-én, száz nappal ezelőtt alakult meg Szabadka új városvezetése. Az elmúlt száz nap alatt elvégzett munkát hétfőn dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke értékelte egy sajtótájékoztató keretein belül, amelyen többek között különböző infrastrukturális beruházásokról, illetve az élet különböző területét érintő kezdeményezésekről ejtett szót.

Pásztor Bálint bevezetőjében a nyitottságot emelte ki.

– Az elmúlt száz napban nagy változásokra került sor stílusban, lendületben és tartalomban egyaránt. A kezdet kezdetét elmondtam, hogy ez a városvezetést nem a kontinuitást szolgálja az előző városvezetéssel. A polgármesterrel, a városi tanács tagjaival, a végrehajtó hatalommal jó az együttműködésünk, és mindannyian közösen ügyködünk azon, hogy Szabadka egy élhetőbb város legyen. Természetesen vannak olyan ügyek, amelyekben különböző hangsúlyok alapján politizálunk, de ez az együttműködésünket, a polgárok érdekeit nem sodorja veszélybe. Úgy érzem, a városvezetés egységes csapatként működik. A városvezetés ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és nemcsak nagyberuházással foglalkozunk, hanem egyedi ügyeket is igyekszünk megoldani. Egy polgárbarát városvezetésnek az a feladata, hogy elérhető legyen a lakosság számára, és ha valaki egyedi problémával jelentkezik, a városvezetésnek akkor is kötelessége eljárni ezekben az ügyekben – mondta Pásztor Bálint.

A VMSZ házhoz megy akció keretén belül a párt képviselői harminc helyi közösség polgárait keresték fel, és ezeken a találkozókon 400 problémát detektáltak. Pásztor Bálint szavai szerint ezek megoldása képezi az elsődleges feladatot, és ez jelenti a sorvezetőt a munkájuk során.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Ami a költségvetést illeti, fontosnak tartom, hogy az alapvető célkitűzéseket sikerült teljesíteni, nem került veszélybe a város működése, az intézményrendszer, a közvállalatok munkája, annak ellenére, hogy a járvány miatt gondokkal nézünk szembe. Befejeztük azokat a projekteket, amelyek még a nyáron indultak el, gondolok itt a csantavéri parkoló kiépítésére, a hajdújárási Boris Kidrič utca kiaszfaltozására, illetve az évtizedek alatt ott raktározott építési hulladék elszállítására, a radanováci Ókér utca rendezésére, továbbá a Tölgyfa utcában megtörtént a vízvezeték-rendszer lefektetése, az útburkolat befejezése pedig december elején várható. Ezen beruházások összesen 40 millió dinárt tettek ki a városi költségvetésből – fogalmazott a képviselő-testület elnöke, aki emellett több olyan infrastrukturális beruházásról is szót ejtett, amelyek megvalósítása folyamatban van, illetve amelyek a közeljövőben valósulnak meg mind Szabadka területén, mind pedig a környező településeken, és az állam támogatásával megvalósuló, illetve a várható IPA projektekről is szót ejtett.

Pásztor Bálint emellett több, a közbiztonságot érintő, valamint környezetvédelmi, egészségügyi, valamint oktatási és művelődési témáról is beszélt.

– Nagy öröm számunkra, hogy miután a koalíciós szerződés aláírását követően beszéltünk Vučić elnökkel, a rendőrség és a csendőrség elszállítja a Szabadka környékén lévő migránsokat is. Ezek olyan akciók, amelyekre korábban nem került sor. Pontosan tudom, hogy ezen emberek egy része vissza fog jönni, de hatalmas előrelépésnek tartom, hogy az államvezetés szembenéz ezzel a problémával, és a közbiztonság érdekében konkrét lépéseket tesz. A környezetvédelem terén folyamatosak a tárgyalások a palicsi, a ludasi és a hajdújárási olajfúrások ügyében. Az egészségügyet érintve emlékeztetnék mindenkit arra, hogy Magyarország kormányának támogatása révén a napokban 8000 maszkot osztottunk ki a Városházán, illetve lélegeztetőgépek és betegfigyelő monitorok kerültek a Szabadkai Közkórházba is. Emellett elkezdődött a régi szabadkai értékek számbavétele, illetve azon hagyatékok ápolása, amelyeket az elmúlt években elhanyagoltak. Gondolok itt Vermes Lajosra, Szárits Jánosra, Lazar Mamužićra, Székely Tiborra, Lifka Sándorra és Bíró Károlyra. Ez utóbbi szobrát reményeink szerint jövő tavasszal fel fogjuk tudni állítani – nyilatkozta Pásztor Bálint, aki a képviselő-testület munkájáról szót ejtve reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy még karácsony előtt sikerül elfogadniuk az új költségvetést.