2024. április 25., csütörtök

Pályázhatnak a termelők

Kishegyes község önkormányzata az idén is támogatja a mezőgazdasági termelőket – 2,5 millió dinár kerül kiosztásra öt kategóriában

Kishegyes község önkormányzatának mezőgazdasági alapja másodszor írt ki támogatási pályázatot mezőgazdasági termelők és piaci árusok számára. A pályázati kiírás keretösszege 2,5 millió dinár, amelyre különböző kategóriákban lehet pályázni.

A pályázati anyagot december 1-je és 11-e között lehet leadni. A következő kategóriákban igényelhetők támogatások: állatorvosi költségek visszatérítése, beruházás a gazdaságok vagyonába, biztosítási költségek finanszírozása, piaci asztalok bérlésének részfinanszírozása és szaporítóanyagok költségeinek visszatérítése.

Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy a pályázási kategóriák nem változtak, maga a kiírás azonban igen.

Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere

Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere

– Ugyanez az öt kategória volt a múlt évben is, a tapasztalatok alapján azonban mégis sok módosítást eszközöltünk. Az állatorvosi költségek esetében kiszélesítettük a pályázók körét. Tavaly csak sertés- és szarvasmarha-tenyésztők pályázhattak, az idén már a juh- és kecsketenyésztők, valamint méhészek is igényelhetik a támogatást. Egy pályázó maximálisan 12.500 dinár támogatást nyerhet, vagyis ekkora összegben igényelhetnek vissza állatorvosi költségeket az önkormányzattól. A gazdaságba történő beruházások esetében is kiszélesítettük a pályázók körét, tehát nemcsak a sertéstenyésztők pályázhatnak, hanem a gyümölcsészek, szőlészek és zöldségtermesztők, a kecske- és juhtenyésztők, valamint a méhészek is. Az idei évben megnöveltük az ebben a kategóriában igényelhető pénzösszeget, hiszen ez volt az egyik legnépszerűbb. Egy gazdaság 42 ezer dinár értékben tud visszaigényelni vagy igényelni támogatást. Ebből az összegből akár az állatállományt is bővíthetik, de a növénytermesztők pl. fóliasátrakat is beszerezhetnek. A biztosítás esetében mind a jószág, mind a termény biztosítására lehet pályázni, és maximum a biztosítási összeg 40 százalékát lehet visszaigényelni. A piaci asztalok esetében is módosítottunk a pályázati kiíráson. Továbbra is minden piaci árus pályázhat, aki bejegyzett gazdasággal rendelkezik, viszont a támogatás összege változott. Tavaly maximálisan 5000 dinár támogatást lehetett nyerni, az idén viszont a beadott piaci asztalok bérleti szerződésének az 50 százalékát téríti vissza az önkormányzat. Aki pl. több mint 20 ezer dinár értékben bérel asztalokat, az a bérleti díj felét tudja visszakapni sikeres pályázás esetén. A mesterséges szaporítóanyagok esetében is növeltük az egy gazdaságnak járó támogatást. A múlt évben ez 12 ezer dinár volt, az idén pedig 24 ezer dinár. A sertés- és szarvasmarha-tenyésztők pályázhatnak, amennyiben hivatalos számlával rendelkeznek a forgalmazótól – számolt be Sándor István, majd hozzáfűzte, hogy mind az öt kategóriában a január 1-je és december 31-e között kiállított számlával tudják bizonyítani a termelők, hogy jogosultak a pályázásra.

A pályázáshoz szükséges űrlapokat az érdeklődők Kishegyes község honlapjáról tölthetik le. A kitöltött pályázatokat és a szükséges papírokat december 1-je és 11-es között lehet leadni az önkormányzat iktatójában. A pályázati anyag összegyűjtésében és kitöltésében segítséget nyújthat a a falugazdászi szolgálat. Kishegyesen Kovács Károlynál és Fekete Andornál lehet segítséget kérni, Bácsfeketehegyen pedig Fekete Andornál.

Az alpolgármester végezetül arról is beszámolt, hogy az önkormányzat illetékes bizottsága 11-e után a lehető leghamarabb össze fog ülni, hogy döntsön a beérkezett pályázati anyagról. Ezt a szerződéskötés követi, és Sándor István reményei szerint a pályázati támogatások még az év vége előtt megvalósulnak. Az önkormányzat az idén több pályázóra számít, ezért az alpolgármester azt tanácsolja a pályázóknak, hogy a lehető legrövidebb időn belül adják át pályázatukat. Ez azért is fontos, mert az azonos feltételek mellett pályázóknál figyelembe veszik a pályázati anyag leadásának idejét is.