2024. április 20., szombat

Új fellépőruhában a Pitypang zenekar és a Csalogány népdalkör

A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület keresi a bemutatkozási lehetőségeket

A járványhelyzet a népes közönség előtt fellépő hagyományőrző egyesületek életébe is beleszól, ennélfogva a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület működését is megnehezíti. Kókity Erikától, a szervezet elnök asszonyától megtudtuk, hogy még az év elején a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett hagyományos műsorukat, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelten kezelt Préló ünnepséget, illetve március 15-én a Zákó sírnál tartott az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra történő megemlékezést sikerült megszervezniük, de onnantól számítva, mint a legtöbb szervezetnek, alig volt alkalmuk fellépésre.

A bajsai művelődési egyesület gyermek szakcsoportjának tagjai az első világháborúban elesett bajsai áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezés alkalmával Kókity Erikával, a Testvériség ME elnök asszonyával

A bajsai művelődési egyesület gyermek szakcsoportjának tagjai az első világháborúban elesett bajsai áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezés alkalmával Kókity Erikával, a Testvériség ME elnök asszonyával

– A mi tagságunkat is hátrányosan érintette, érinti ez a helyzet. Az áprilisi népzenei találkozónkat novemberben szerettük volna lebonyolítani, de az ismert körülmények miatt ünnepségünket kénytelenek voltunk elhalasztani. Nagyon készültek a kézimunkásaink az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körével a helyi közösséggel, illetve más civil szervezetekkel a jubileumi, 50. MIRK-re, ennek a rendezvénynek a helyszíne az idén falunk lett volna, de ez az esemény is jövőre tolódott. Már most látjuk, hogy a jövő év elejére betervezett programjaink, így a több száz egyént, országhatárokon túlról is megszólító hagyományőrző rendezvényünk, a Préló nagy valószínűséggel elmarad, de abban reménykedünk, hogy alábbhagy a vírus terjedése, és ott folytathatjuk, ahol az idén abbahagytuk –kezdte a beszélgetést Kókity Erika, majd azt is elmondta, hogy hatalmas feltöltődést jelentett a falubelieknek, a művelődési egyesület tagságának az az őszi, hagyományt teremtő rendezvény, amely nem csak új színt vitt a bajsai programok sorába, hanem talán jövője is lesz.

– Szerencsére szeptemberben volt alkalmunk a szabadban, az egykori téglagyár területén egy őszköszöntő, hagyományőrző szabadtéri háromnapos rendezvény megtartására. Az egészségbiztonsági intézkedések sajnos nagyban rátették bélyegüket a rendezvény hangulatára, de a korábbi bezártsághoz képest sikerült kicsit felszabadultabban barátkoznunk, ismét megérezhettük az összetartozást. A gyerekek nagy örömükre lovagolhattak, íjászkodhattak, kézműveskedhettek, ezenkívül jurtát is állítottunk, és vendégeink érkeztek Vajdaság több pontjáról. Reméljük, hogy jövőre is ilyen sikeres programot szervezhetünk – hallhattuk a művelődési egyesület elnök asszonyától, aki hozzátette azt is, hogy az őszi egészségügyi korlátozások előtt még volt alkalmuk részt venni Topolyán, Bácskossuthfalván, illetve Gunarason is egy-egy szűk körben tartott népzenei találkozón.

Az idén minden nehézség ellenére sikerült jelentős előrehaladást is elérni a Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, ennek köszönhetően immár harmadik éve tudják megvalósítani az elképzeléseiket.

– Az egyesületünk keretében tevékenykedő Pitypang gyermekcitera-zenekar és a Csalogány népdalkör és citerazenekar számára új fellépőruhákat készíttettünk, a hangszereket is sikerült beszereznünk és megjavíttattnunk. Új citerákat, furulyákat tudtunk vásárolni, és rendbe hozatni a már használtakat. Ezenkívül a támogatásból olyan digitális hangerősítőket, zenelejátszókat is beszerezhettünk, amelyek hozzájárulnak munkánk minőségének növeléséhez, úgy a fellépések, mint a próbák alkalmával – nyilatkozott Kókity Erika, aki elmondta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Tanács támogatja a szervezet működését és rendezvényeit. A kapott anyagiak egy részét népviselet készítésére fordították.

– A bajsai ünnepi viseletet régi fényképek alapján varrattuk meg. Szervezetünk új fellépőruhájának a készíttetésénél olyan hozzáértők tanácsát is kikértük, akik véleményezték a ruhák terveit, majd az elkészült példányokat – mondta végül Kókity Erika, aki elárulta azt is, hogy a bajsai népzenei találkozót egy alkalmasabb időpontra halasztották.