2024. március 29., péntek

Tüzet raktak a parkettán

Az egyházaskérieknek is elegük van a migránsokból – Taxikonvojok hozzák őket

Az elmúlt hetekben sokat foglalkozott a média a szerb–magyar határ mentén illegálisan ott tartózkodó migránsok rendőrségi akció keretében történő többszöri begyűjtésével és elszállításával. Vasárnap a kora reggel órákban Törökkanizsa községben, elsősorban a hármas határ közelében, Majdányon és Rábén gyűjtötték be immár sokadik alkalommal a migránsokat. Az újabb akció keretében 450 tagú, főleg fiatal arab férfiakból álló „kontingest” szállítottak el autóbuszokkal a befogadóközpontokba, amelyeket engedély nélkül nem is hagyhatnának el a migránsok.

Mi a helyzet migráns ügyben a Csóka községhez tartozó Egyházaskéren (Verbica)? – kérdeztük a faluban élő Marias Ileana-Ella asszonytól, aki mellesleg a VMSZ színeiben községi képviselő

– Erőszakkal behatolnak az üresen álló családi házakba, amelyekből sajnos egyre több van. Ha összeszámoljuk, falunknak már 100–120 lakosa maradt mindössze. Nem csak a lepusztult, elhanyagolt, régi házakba mennek be. A közelmúltban például feltörték az egyik Németországban élő család rendezett házát. Szétszedtek mindent, a szekrények fiókjait kiszedték, eltüzelték. Az üresen álló házak körül a kerítés deszkáit leszaggatják és eltüzelik – panaszolta Marias Ileana-Ella. – Egy másik házba, amelynek a tulajdonosa egy idős, magatehetetlen öreg néni, aki bekerült az aggok házába, egész csapat migráns, kilenc fiatalember költözött be. Nagy károkat okoztak ott is, a parkettán raktak tüzet a szoba közepén. Alig lehetett őket kizavarni a házból. A rendőrök két rendőrautóval és egy rabszállító kocsival időnként megjelennek, és elvisznek kisebb számú migránst, de ennek nincs látszatja – mondta, majd így folytatta:

A migránsok válogathatnak az üres házak közül

A migránsok válogathatnak az üres házak közül

– Amikor a kertünket kapáltuk, ott mentek el a kert végén, nagyon megijedtünk tőlük, szerencsére eddig nem történt atrocitás. A migránsok rendszeresen járnak a boltba vásárolni, napközben főznek, esznek, pihennek, majd este indulnak a határ felé. Hogy ott ki segíti őket, vagy hogyan tudnak átjutni a kerítéssel lezárt határon, ez rejtély a számunkra. De bizonyára nem jönnének folyamatosan, ha nem sikerülne legalább egy részüknek átjutni a szögesdrótkerítésen. Verbicán van olyan migráns, aki állítása szerint már öt éve itt próbálkozik a határ mentén bejutni az unióba. Az illető már tud valamennyire szerbül. Én szerbül beszéltem vele. Mondom én neki, figyelj ide, mit akartok ti Németországban. Ha ott olyan jó lenne, mi sem kínlódnánk itt Bánátban, mindnyájan ott volnánk. A falunkba nemrégiben betelepült egy bolgár illető, megvett egy házat, megkapta a szerb állampolgárságot, és kitűzte a szerb zászlót is a házára. A faluban nagyon gyanúsan viselkedik, kapcsolatba hozták a migránsokkal. Állítólag tud valamennyire arabul, és ő „irányítja” a migránsokat, hogy melyik házba, hova menjenek, hova tudnak beköltözni. Azzal dicsekszik, hogy az állami szervekkel, minisztériumokkal van kapcsolata. Nem merünk neki semmit szólni. Délután már szürkület előtt elnéptelenednek az utcák, senki nem mer kimenni sötétedés után. Az egyik asszony este kiment kirázni a porszívó porzsákját, és halálra rémült, amikor meglátta, hogy ott alszanak a migránsok a szalmabálák között a szérűn. Nem ismernek lehetetlent, ha szükségük van valamire. A szövetkezet régi raktárhelyiségéből meg a vasúton túl található vadászlakból is áramot loptak. A villanykarókról, ahol van utcai világítótest, felmásznak, és levezetik az áramot. Nem bírnak velük semmit, vagy nem is akarnak. A szomszédos Podlokányon nem üres épületbe mentek be, hanem lakott házba. A falu szélén az utolsó ház, amolyan hétvégi ház. Éjjel bekopogtak, adjanak nekik enni, mert már nagyon éhesek. A háziak hívták ugyan a rendőröket, de azok nem találták kellően indokoltnak, hogy az éjszaka közepén Törökkanizsáról kiszálljanak Podlokányra. Úgy látszik, amíg nem folyik vér, addig nem lépnek fel velük szemben erélyesen – panaszolta Ileana-Ella.

A Feketetó tőszomszédságában lévő Kanizsamonostoron élő Barna Károly, a VMSZ községi képviselője elmondta, hogy az egy helyi közösséget képező két kis faluban is folyamatosan jönnek és mennek a migránsok.

– A főút mellett van a családi házunk, és estefelé rendszeresen látom, amint a tele taxik konvojokban jönnek, és fuvarozzák a migránsokat. Egy részük Feketetó felé kanyarodik, a másik részük az Aranka hídján át a román határ felé. Folyamatos a migránsutánpótlás, hogy honnan érkeznek, azt mi nem tudhatjuk, de hogy állandóan jönnek, az biztos. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán dokumentumok nélkül hogy engedik őket szabadon járkálni, amikor mindenfelé egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány. Amikor a határ menti falvakból összeszedték a migránsokat, legalábbis egy részüket, maga a belügyminiszter nyilatkozta, hogy engedély nélkül egyetlen migráns sem hagyhatja el a befogadóközpontokat. Ehhez képest csoportosan, jól szervezetten és folyamatosan érkeznek hozzánk Észak-Bánátba, ami csak úgy lehetséges, ha helybeliek, embercsempészek segítik, irányítják őket – mondta Barna Károly.