2024. március 29., péntek
FÉRFI EB-SELEJTEZŐ

Szerb leégés Finnországban

Valószínűleg nehezen tudna nagyobb sokkot átélni a szerb férfi kosárlabda-válogatott annál, mint ami a szombati, Svájc elleni Európa-bajnoki selejtezőn történt, hiszen Igor Kokoškov legénysége az E csoportban a papíron leggyengébb gárdától 92:90-re kikapott. A szerbek az első kvalifikációs ablak után felemás mérleggel érkeztek a finnországi Espooba, ahol a kvartett hétvégi meccseit rendezik. Bár a négyesből hárman ott lesznek a német–cseh–grúz–olasz rendezésű kontinenstornán, a legutóbbi világbajnokság ötödik helyezettjének szurkolói biztosan nem erre számítottak – akkor sem, ha Kokoškov mesternek nem állt rendelkezésére az első felállítás. A szerbek jól kezdtek, néhány perc után 15:8-ra vezettek, de nem tudták tartani a tempót. A nagyszünetben Svájc 49:44-gyel fordult, a harmadik negyed elején pedig az alpesi ország 11-gyel is ment (60:49). A hajrában késhegyre menő küzdelem zajlott, amely során a szerb származású svájci Mlađan 90:90-nél eldöntötte a mérkőzést.

Szerbia mai ellenfele Finnország lesz (18 óra), ha a Sasok ezt a mérkőzést is elvesztik, akár komoly bajba is kerülhetnek az Eb-szereplés kiharcolása szempontjából.

A magyar válogatottnak haza kellett utaznia Ljubljanából, ahol a tervek szerint az F csoport keretében játszották volna le az Ausztria és Szlovénia elleni meccseiket. Stojan Ivković csapatából öt játékos, illetve a szakmai stáb egy tagja pozitív koronavírustesztet produkált az utolsó ellenőrzésen, ezért a nemzetközi szövetség (FIBA) kezdeményezésére a magyarok nem léphettek pályára. Pozitív dolog azonban az ügyben, hogy az ellenfelek nem kapták meg 20:0-val a meccseket, a pótlásokat valószínűleg a februári utolsó kvalifikációs ablakban ejtik meg.

Férfi Eb-selejtező, 3. forduló, E csoport: Svájc–Szerbia 92:90, Finnország–Grúzia 85:91. A csoport állása: Grúzia 6, Szerbia, Svájc és Finnország 4 pont. F csoport: Szlovénia–Ukrajna 84:73. A csoport állása: Szlovénia 5, Magyarország (–1) és Ukrajna 4, Ausztria (–1) 2 pont.