2024. április 24., szerda

A VMSZ elítéli a Kárpátalján történteket

A VMSZ egy emberként áll ki kárpátaljai magyar nemzettársai mellett és maximális támogatásáról biztosítja a KMKSZ - Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, Dr. Brenzovics Lászlót – olvasható a Vajdasági Magyar Szövetség Facebook oldalán.

A párt az Ukrajnában hétfőn történt eseményekre reagált, miszerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU)  házkutatást tartott több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak a lakásán.

A VMSZ szerint az ukrán hatóságok újabb, koholt vádak alapján felépített, a kárpátaljai magyarság legitim képviselői ellen irányuló vegzálása nem szolgálja sem a többségi nemzet, sem az országban élő többszázezres őshonos kisebbségek érdekét.

„A leghatározottabban elítéljük az Ukrán Biztonsági Szolgálat legújabb magyarellenes megfélemlítő akcióját és határozott cselekvésre szólítjuk fel a nemzetközi szervezeteket!” – olvasható a bejegyzésben.

A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a magyar kormány is kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapesten bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, „az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések" ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A kormány nemzetközi fronton kiáll a kárpátaljai magyarokért, ezért a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét – tudatta Szíjjártó.

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban közleményében úgy értékelte, valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó.