2024. március 29., péntek

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hidrogénhajtású járművek fejlesztésére

,,Az autóiparnak fel kell gyorsítania a hidrogénhajtású gépjárművek fejlesztését, az Európai Uniónak pedig segítenie és támogatnia kell ezeket a törekvéseket” – mondta el Deli Andor fideszes európai parlementi képviselő az Európai Parlament (EP) Közlekedési és Turisztikai Szakbizottságának mai ülésén, ahol az Európai Unió hidrogén stratégiájáról készült jelentést vitatták meg a szakbizottság tagjai.

,,A közlekedés az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó szektor, és valószínűleg megtartja ezt a pozícióját az előrelátható jövőben is. Az elektromotorok elterjedése kedvező lehet a lég- és zajszennyezés szempontjából a zsúfolt városközpontokban és rövid távolságok megtételekor. Nyilvánvaló viszont, hogy az elektromos gépjárművek nem felelnek meg minden szükségletnek és követelménynek úgy, mint a gyors újra töltés, a teherszállítás vagy nagyobb távolságú utazások. Napjainkban nagy kínálatot látunk a hibridmeghajtású autók terén, de ezek sem megfelelőek hosszabb távokra. Az akkumulátor lemerülése után – ami átlagosan 50 kilométer megtétele után történik – a hagyományos belsőégésű motor veszi át a szerepet, ami a motor nagysága és az autó súlya miatt nagyobb fogyasztást, és így nagyobb széndioxid kibocsátást is eredményez” – hangsúlyozta Deli.

,,Az európai autógyártás ezért fel kell, hogy gyorsítsa a hidrogénhajtású személyautók fejlesztését. Továbbá, biztosítani kell, hogy legalább a transzeurópai közlekedési törzshálózatot (TEN-T) lássák el nemcsak elektromos, hanem hidrogén töltőállomásokkal is. Az elektromos- és hidrogénhajtású gépjárművek fejlesztése párhuzamosan kell, hogy történjen. Nagyobb hangsúlyt kell máris helyezni a hidrogénre az alternatív üzemanyag infrastruktúra tervezetekben, hogy a hidrogénhajtású járművek gyorsabban elterjedhessenek, mikor elérünk a tömeggyártásukhoz. E tekintetben számítok az Európai Bizottság támogatására is” – tette hozzá a fideszes politikus.