2024. március 29., péntek

Hangszer ajándékba

Az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola még egy új, értékes hangszerrel gazdagodott

Hétfőtől a székvárosi Isidor Bajić Zeneiskola gazdagabb lett még egy új, értékes hangszerrel – egy Yamaha gyártmányú oboával. Ez a jelentős ajándék a Fil(m)harmónia elnevezésű projektumnak még egy gyümölcse. A projektumot az EFRR és az IPA II. Alapok eszközeiből a Zágrábi Filharmónia és Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága 2019 márciusától ez év november 30-áig tartó időszakban valósította meg az Újvidék 2021 Alappal együttműködve.

A szerződést az ajándékba kapott oboáról Radmila Rakin-Martinović, az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola igazgatónője írta alá, és ő vette át ünnepélyesen a hangszert az iskola nevében Milan Radulovićtól, Újvidék Zenekedvelő Ifjúságának a titkárától.

Ez egyébként a második hangszer, amely a Fil(m)harmónia projektumnak köszönhetően érkezett Újvidékre. Tavaly szeptemberben Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága új, Shigeru Kawai EX-L zongorát is vásárolt, bizonyítva azt a meggyőződését, hogy a kultúrába folyamatosan be kell fektetni, és állandóan gondot kell viselni róla. Az új hangszerek ismételten megerősítik a Fil(m)harmónia projektumnak a kivételes értékét és jelentőségét, nem csupán a székváros művészeti életének szempontjából, hanem annak jövőjét illetően is. Tavaly szeptemberében háromnapos zenei élményben volt részük a polgároknak, amikor a székvárosi Zsinagógában, valamint a Vajdasági Múzeum és a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum közötti szép parkban Charlie Chaplinnak a Kutyaélet (A Dog's Life, 1918.) és A kölyök (The Kid, 1921.) c. fekete-fehér némafilmjét nézték meg, közben a Zágrábi Filharmónia ragyogó művészeinek előadásában, Krešimir Batinić karmester vezényletében hallgatták a film zenéjét.

A pártalan élmény után a jövőnek megmaradnak az új hangszerek: a zongora, amely színvonalasabbá teszi Újvidéken a művészeti rendezvényeket és a művészek munkafeltételeit, továbbá az oboa, amely mindenképpen hozzájárul a fiatal tehetségek zökkenőmentesebb és színvonalasabb tanulmányaihoz az ország egyik legsikeresebb zeneiskolájában, és további sikeres szerepléseikhez.