2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Karantén a hazatérőknek?

A közelgő ünnepek miatt új intézkedéseket latolgat a válságtörzs – Rosszak a vajdasági adatok, Újvidék folyamatosan a második helyen áll a fertőzések száma alapján

Nem hangzott el túl sok biztató kijelentés a hét első napján a járványhelyzettel kapcsolatban: a szakértők egyébként is a számok felfelé kúszására számítottak, a hazánkban is lezajlott Black Friday (fekete péntek) árengedmények miatt bekövetkezett vásárlási láz pedig csak tovább ront a helyzeten, a héten észlelhetjük a következményeit. Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos szerint a legnehezebb hét áll előttünk a járvány kitörése óta, a különféle gyülekezések, tömeges vásárlások – meglátása szerint – legkésőbb öt–hét napon belül alaposan rontanak a számokon. Tidorović úgy látja, legfeljebb december 10-e után lehet számítani a járványgörbe kiegyenesedésére, magas marad azonban a napi fertőzések száma, visszaesésére csak december végén van esély. Ez annyit jelent – tette hozzá –, hogy mindannyiunknak felelősségteljesen kellene viselkednie a következő időszakban, mindent meg kell tenni a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Jelenünk egyik fő irányjelzője. A felvétel a belgrádi Charlie Chaplin utcában készült (Fotó: Beta)

Jelenünk egyik fő irányjelzője. A felvétel a belgrádi Charlie Chaplin utcában készült (Fotó: Beta)

Hasonlóan vélekedett hétfőn Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is. Vajdaság egész területén rendkívüli járványügyi helyzet van érvényben, állapította meg, s azt mondta, abban reménykednek, hogy nem nő tovább a fertőzöttek száma, noha a fekete pénteki bevásárlások során sok helyen felelőtlenül viselkedtek a polgárok, nagy sorokban álltak az üzletek előtt – nyilatkozta Gojković a közszolgálati televíziónak. A tartományi egészségügyi titkár kifejtette, legalább nyolc–tíz napnak el kell múlnia ahhoz, hogy megmutatkozzanak a szigorított intézkedések eredményei.

Zoran Gojković újfent fontosnak tartotta közölni, hogy mindenki viseljen védőmaszkot és kerülje a csoportokban való tartózkodást. Úgy segíthetünk leginkább magunknak, másoknak és az államnak is, ha felelősségteljesen viselkedünk, mert csak így térhetnek vissza a megszokott hétköznapok – vélekedett a tartományi egészségügyi titkár.

VAJDASÁGBAN IS TOMBOL A JÁRVÁNY

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet hétfői közleménye szerint tartományunkban továbbra is rendkívüli a járványügyi helyzet; egy nap alatt 1317 új esetet jegyeztek, a legtöbbet, 423 fertőzést Újvidéken. Pancsova követi 119 új esettel, de kritikus a helyzet Nagybecskereken, Nagykikindán, Szabadkán és Mitrovicán is. Jelenleg 26.032 aktív fertőzéses esetet tartanak nyilván Vajdaság területén, de a közegészségügyi intézet szerint a valós szám ennél sokkal magasabb.

A KAPACITÁSOK MINDIG VÉGESEK

Nem javult a helyzet a belgrádi kórházakban, egyre kevesebb a szabad betegágy, a lábadozó pácienseket a klinikai kép javulásával átszállítják más, ideiglenes Covid-kórházakba, hogy új kapacitások szabaduljanak fel a legbetegebbeknek. Minderről Goran Stevanović, a Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója számolt be.

Nebojša Lađević, a Szerbiai Klinikai Központ Aneszteziológiai Központjának vezetője bejelentette, hogy az egészségügyi személyzet számában mutatkozó hiány áthidalása érdekében a Covid-rendszerbe bekapcsolják a specializációjukon levő orvosokat is, továbbá kisegítő személyzetként az abszolvens orvostanhallgatókat. A Covid-páciensek kezelése egységes az ország területén, közölte, ugyanazt a terápiát kapják valamennyien, függetlenül attól, hogy Belgrádban vagy Szabadkán kerültek-e kórházba. Szerinte sokat fog jelenteni a kapacitások felszabadítása szempontjából a készülő batajnicai és kruševaci Covid-kórház, de ha a polgárok nem tartják be az egészségügyi ajánlásokat, ezek a férőhelyek is hamar megtelhetnek.

TESZT VAGY VESZTEGZÁR?

A köztársasági egészségügyi válságtörzs ma délben ülésezett a járványhelyzet súlyosbodása miatt. Bár nem nyilatkoztak az ülést követően, annyi kiszivárgott, hogy elsősorban a közelgő ünnepek miatt hazatérőkről volt szó. Médiaértesülések szerint nem kizárt, hogy kötelező PCR-tesztet és karantént vezetnek majd be azok számára, akik a következő időszakban, a karácsonyi és újévi ünnepek által meghatározott hetekben lépnek be az országba. A Szerbia Palotában tartott értekezleten nem hoztak azonnali döntést, a stáb tagjai újra összeülnek majd, mielőtt bármilyen újabb megszorítást bevezetnének. Sajtóértesülések szerint még munkálkodnak az új intézkedések definiálásán, s a kormánynak is eljuttatják a javaslatokat. Nem tudni azt sem, milyen hosszú házi vesztegzár bevezetésén töprengenek.

A LELKESEDÉSÉRT JÁRÓ KITÜNTETÉS

Aleksandar Vučić államfő hétfőn átadta az egészségügyben kiemelkedő teljesítményt nyújtott egyéneknek azokat az állami elismeréseket, amelyeket még a fegyvernyugvás napján ítéltek oda. Valamennyien a koronavírus ellen folytatott odaadó harccal tettek szert ezekre a kitüntetésekre. A köztársasági elnök elmondta, mindannyian valódi hősnek számítanak azért, amit az elmúlt hónapokban tettek, a legkevesebb, hogy ezt a munkát az állam ebben a formában is megjutalmazza. Kitért arra is, hogy a kitüntetetteknek el kellett viselniük a járványhelyzettel járó mindennapi gondok mellett az olyan megalapozatlan bírálatokat és gúnyokat is, amelyeknek a szerzői azt képzelik, jobban értenek az egészségügyhöz, mint bármelyik orvos. Köszönetét fejezte ki azért a lelkesedésért, amit már hónapok óta látni lehet a dolgozók munkája során. Mint mondta, amikor tíz-tizenöt napig tart egy rendkívüli állapot, mindenki tele van lelkesedéssel, amikor azonban majd egy éven át tart, ezt már kevesekről lehet elmondani. Vučić szerint minden díjazott büszke lehet arra, hogy az állam ilyen elismerésben részesítette, az egész család és a leszármazottak is örömmel gondolnak majd vissza ennek tényére. Az Aranyfokozatú Karađorđe-csillag Érdemrendjével tüntette ki az elnök Mijomir Pelemišt, a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző Osztályának egykori igazgatóját. Mások mellett kitüntetésben részesült Branislav Tiodorović, Goran Stevanović, Danica Grujičić radiológus is. A klinikák vezetői és alkalmazottai köszönetükben azt hangsúlyozták, hogy nem saját érdemüknek, hanem a mögöttük álló erős kollektívák érdemének tekintik az elismeréseket, úgy dolgoznak tovább, hogy tisztában vannak azzal, hogy munkájuk mit sem érne a többi odaadó egészségügyi dolgozó szerepvállalása nélkül.

TÖBB MINT HÉTEZREN VANNAK KÓRHÁZBAN

A szociális védelmi intézményekben, idősek otthonaiban jelenleg 1264 bentlakó és 585 dolgozó esetében mondható el, hogy fertőzött – közölte tegnap a foglalkoztatásügyi és szociális védelmi minisztérium. Az információ szerint az eddigiekben 1357 bentlakó és 575 foglalkoztatott gyógyult fel a vírus okozta betegségből.

A hétfőn 15 órakor elhangzott járványügyi jelentés szerint Szerbiában az elmúlt 24 óra során 17.093 koronavírustesztet végeztek el, s ebből 6224-nek lett pozitív az eredménye. Belgrádban jegyezték fel a legtöbb fertőzést, majd Újvidék és Kragujevac következik a sorban.

Ebben az időszakban 55 beteg hunyt el, amivel 1604-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. A halálozási arány 0,91 százalék maradt. Kórházi ápolásra 7368 páciens szorul, közülük 253-an vannak lélegeztetőgépen. A pandémia kezdete óta az országban 1.777.582 tesztet végeztek el, és  összesen 175.438 pozitív eredményt regisztráltak.

Nyitókép: Jelenünk egyik fő irányjelzője. A felvétel a belgrádi Charlie Chaplin utcában készült (Fotó: Beta)