2024. április 19., péntek

Jövőre parlament elé kerül az azonos neműek párkapcsolatáról szóló törvény

Az év végéig elkészülnek a nemek közötti egyenlőségről és az azonos neműek párkapcsolatáról szóló törvények – jelentette be Gordana Čomić, az emberi és kisebbségi jogok és a társadalmi párbeszéd szerbiai minisztere.

A Prva Televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, még december folyamán párbeszédet kezdeményeznek az azonos neműek párkapcsolatáról szóló törvényről, de szeretnék, ha mindkét törvény tavasz előtt parlamenti eljárásba kerülne. Jelenleg folyamatban van a munkacsoport megalakítása.

– Ez nem a többség ellen irányuló jogszabálynak készül, hanem egy olyan előírás, amely biztosítja a kifejezett kisebbségben élőknek az alkotmányos és diszkrimináció ellenes törvényben foglalt jogaik megvalósítását – mondta a miniszter, majd hozzáfűzte, hogy párbeszédet folytatnak a civil egyesületekkel és a szakmával, valamint a kormánytagokkal és a parlamenti képviselőkkel is annak érdekében, hogy a jogszabályról szóló vita érdemben megvalósuljon.

Gordana Čomić azt is bejelentette, hogy külön fognak tárgyalni a törvény ellenzőivel, mert tisztában van az előítéletek meglétével. Mint leszögezte, minden diszkriminációellenes jogszabály nehezen fogadtatható el a társadalommal.