2024. április 18., csütörtök

Csökkent a munkanélküliség

A Köztársasági Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta a háromnegyed évi adatokat. Ezek szerint Szerbiában a bruttó hazai termék a 2020. év harmadik negyedében 7,4 százalékkal nőtt a második negyedhez képest, miközben éves szinten 1,4 százalékos reálcsökkenést mutattak ki az elemzők.

Az év harmadik negyedében Szerbiában a foglalkoztatottak száma meghaladta a 2,93 milliót, a munkanélküliek száma pedig 292 ezer volt. A foglalkoztatási ráta ebben az időszakban 49,9 százalékos, a munkanélküliségi pedig 9 százalékos. Az előző év azonos időszakához képest a munkanélküliek száma 5,3 százalékkal csökkent, a foglalkoztatottak száma pedig valamivel több mint 2 ezerrel csökkent.

A foglalkoztatott nők száma 17.600-zal nőtt, a foglalkoztatott férfiaké pedig 19.700-zal. A foglalkoztatás csökkenését leginkább az alapfokú végzettségűek körében jegyezték, 20.400-zal csökkent, a közép- és felsőfokú végzettségűek száma pedig 24.900-zal emlekedett. A statisztikai hivatal adatai alapján a foglalkoztatás növekedését (4900 fővel), valamint a munkanélküliség legnagyobb mértékű csökkenését (8400 fővel), Vajdaságban regisztrálták.

Szerbia teljes külkereskedelmi árucsere-forgalma a január–október időszakban 32,47 milliárd eurót tett ki, 4,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az export 5,2 százalékkal esett, az import pedig 4,5 százalékkal növekedett. Ebben az időszakban Szerbia exportjának legnagyobb része Vajdaság területén valósult meg, az import szempontjából pedig a belgrádi régió volt erős.

A statisztikai hivatal adatai szerint a tevékenységi területek szerint ebben az időszakban igen jelentős, 18 százalékos csökkenés tapasztalható az építőiparban. A gépjárművek nagy- és kiskereskedelmében, javításában, a szállításban és tárolásban, valamint a szállás- és étkezési szolgáltatások terén 3 százalékos a visszesés. Szintén csökkenő tendenciát mutat a szakmai, tudományos, innovatív és technikai tevékenységek folytatása, valamint az adminisztratív szolgáltatási ágazat. Ezek a területek 7,9 százalékkal estek vissza.