2024. március 28., csütörtök

Lakáskölcsön csökkentett önrésszel

Egyelőre csak két bank kínál ilyen lehetőséget

A Szerbiai Nemzeti Bank az idén júniusban engedélyezte az országban működő bankoknak, hogy az első lakás vásárlásakor az előtörlesztésként letétbe helyezett összeg az eddigi kötelező 20 százalék helyett csupán 10 százalék is lehet. A jegybank ajánlásával összhangban az állami Postatakarék Bank már ugyanabban a hónapban megkezdte az ilyen, kedvezményesnek nevezett kölcsönök jóváhagyását, később a Raiffeisen Bank is csatlakozott hozzá, a többi 24 bank mindeddig nem alkalmazza ezt a lehetőséget.

– A bankok számára ez jó alkalom arra, hogy felmérjék saját lehetőségeiket, és ezekhez mérten vállalják a kockázatot – nyilatkozta a Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének (UBS) főtitkára.

A fiatal házaspárok nehezen döntenek a több évtizedre szóló eladósodásról. Mivel bankkölcsönből szeretnék megoldani lakáskérdésüket, nyilvánvaló, hogy nem rendelkeznek nagyobb összeggel, ezért eddig az önrész biztosítása sem volt könnyű, így sokan emiatt le is mondtak a szándékukról. Miután lehetővé vált, hogy csupán 10 százalékos önrésszel is felvehetnek lakáskölcsönt, változott a helyzet, és az elmúlt öt hónap tapasztalata azt mutatja, hogy ,,rendkívül nagy az érdeklődés” – mondják a Postatakarék Bank illetékesei, hozzátéve, hogy a kamat maradt a régi, és a letét összege nem hat ki a kamatlábra.

Az osztrák Raiffeisen Bankban szintén úgy nyilatkoztak, hogy növekvőben az érdeklődés, náluk pillanatnyilag 15 hitelkérelem elbírálása van folyamatban. A jóváhagyott összeg a kliens hitelképességétől függ, tehát a 10 százalék önrésznél is ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a többi lakáskölcsönnél. Fontos, hogy a kölcsönigénylő ügyfél 65 évesnél fiatalabb legyen, rendszeres havi bevétellel, és ne legyenek más nagyobb tartozásai. A maximális törlesztési határidő 360 hónap, azaz 30 év, de anyagi helyzetéhez mérten természetesen az igénylő dönt arról, hogy hány évre veszi fel a kölcsönt.

A Szerbiai Bankok Egyesületének adatai szerint egy-egy banki ügyfél átlagban 30 000 euró lakáshitelt vesz fel, az igénylők többnyire fiatal párok, és ha pl. a havi bevételük összesen 1000 euró, abból kb. 300 eurót tudnak elkülöníteni a hitel törlesztésére. Az egyesület szeptemberi mutatói is arra utalnak, hogy sokan élnek a felére csökkentett önrész lehetőségével: a hónap végén 13 százalékkal nagyobb volt a felvett lakáskölcsönök értéke, mint tavaly ilyenkor. Vladimir Vasić főtitkár helyesli, hogy a bankok felkínálnak ilyen kölcsönfelvételi módot, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az első lakást vásárlóknak visszatérítikaz áfa 10 százalékát. Az UBD ösztönzőnek tartja a 10 százalékos önrészre vonatkozó banki döntéseket, és az ingatlanpiac élénkülésére számít.

– A bankok másként is dönthetnek, nagyobb letétet is kérhetnek. A lakáshitel igénylőinek mindenesetre tisztában kell lenniük azzal, hogy ha maguk csak 10 százalékban járulnak hozzá az első lakás megvásárlásához, akkor többet lesznek kénytelenek kérni a banktól, ezzel együtt többre rúg majd a kamat, és nagyobbak lesznek a törlesztőrészletek is – hívta fel korábban az érdeklődők figyelmét Jasmina Dražić, a 4zida.rs. portál ingatlankereskedője.